Fórmula V

Una fórmula estiuenca i comercial

Quartet madrileny d'estil pop creat l'any 1967. En els seus inicis, el grup estava compost per Paco Pastor (veu), Antonio Sevilla (bateria), Mariano Sanz (baix), Amador Flores "Chapete" (òrgan) i Joaquín de la Peña "Kino" (guitarra).

Un del noms més populars entre els conjunts associats a la "cançó de l'estiu" de l'època. Amb un estil desinhibit i molt comercial, Fórmula V (Fórmula quinta), representen el paradigma del pop estiuenc, alegre i divertit, trets que proporcionarien un notable èxit a la banda. També aconseguirien una amplia notorietat a Llatinoamèrica, principalment a la Illa de Cuba, on encara gaudeixen de força popularitat.


El seu primer senzill, el de debut de Formula V, incloïa "Mi día de suerte es hoy" i "Vuelve a casa". El single, comercialitzat l'any 1968 i enregistrat en uns estudis italians, va comptar amb la col.laboració de l'Orquestra Simfònica de la Scala de Milà. El disc, comercialment, va passar completament desapercebut.


Vuelve a casa", es una adaptació de l'estupenda balada "Come home" de la banda britànica The Dave Clark Five. Es tracta d'un bon tema i està ben interpretat, malgrat el fragment recitat que es va afegir a la part central i que malmet la versió.


Formula V
Aquesta desfeta no els fa rendir i aquell mateix any, amb “La playa, el sol, el mar el cielo y tu”, estableixen els fonaments artístics per a definir un estil propi marca de la casa, un estil que, més endavant, els permetrà descobrir el camí de l'èxit.

Uns mesos més tard, amb "Tengo tu amor", aconsegueixen el seu primer triomf. Amb aquest tema, s'alcen, a més, amb el títol de grup revelació.

A partir d'aquí, els èxits es succeeixen: "Cuéntame", "Ahora sé que me quieres", "Vacaciones de verano", "Eva María" i "La fiesta de Blas", cançons comercials d'idèntica estructura, però, el que Formula V aconsegueix és que totes elles no sonin igual.