Cánovas, Rodrigo, Adolfo y Guzmán

Lliçó magistral d'uns cracks

Cánovas, Rodrigo, Adolfo i Guzmán, també coneguts per les sigles CRAG, va ser un quartet espanyol de música pop intermitentment en actiu des de l'any 1974. El conjunt estava format per Juan Robles Cánovas, Rodrigo García, Adolfo Rodríguez i José María Guzmán.

En emprendre la banda, els seu integrants ja eren músics amb experiència, ja que tots quatre procedien d'altres formacions d'èxit: Cánovas havia estat el bateria de la banda de rock progressiu Los Mòdulos, Rodrigo provenia de Los Pekenikes; Adolfo havia estat vocalista i guitarrista de Los Iberos i, finalment, Guzmán, havia format part del grup Solera.

Musicalment impecables, Cánovas, Rodrigo, Adolfo y Guzmán ha estat una formació reivindicada, anys més tard de la seva disolució, per la seva música, les seves lletres i, sobretot, per les seves brillants harmonies vocals, es el grup de culte per excel.lència del pop espanyol.


L'any 1974, CRAG publica el destacat àlbum "Señora azul", un treball considerat un dels millors discos de la història del pop espanyol.

Cánovas, Rodrigo, Adolfo y Guzmán
En aquell periode, però, el disc amb prou feines va tenir d'èxit, en part, per culpa del quartet, ja que mai van voler fer cap gira i per aquest motiu, la promoció del disc per part de la discográfica gairebé va ser nul.la.

El seu tema principal, que a més dóna títol al disc, és "Señora azul". Sembla ser que es un retret dirigit cap als crítics musicals que critiquen sense cap mena de professionalitat.


"Señora azul" comença amb la veu de Guzmán, després, arriben Rodrigo i Adolfo fent cors i, mes tard, la veu principal passa a ser la de Cánovas. Aquesta peça, com cap altra, reuneix totes les senyes d'identitat de CRAG al complert.