Don McLean

El sorprenent mèrit de saber-se de memòria tota la lletra de les seves cançons

Cantant i compositor nord-americà d'estil folk-rock nascut a New Rochelle, una ciutat situada a l'estat de Nova York. En els anys setanta del segle passat, Don McLean va obtenir un èxit memorable amb la superba cançó-himne "American Pie", un tema icònic de la banda sonora americana i una cançó on el cantautor fa gala de la seva depurada tècnica a la guitarra escortada per una veu de profunda sensibilitat.

American Pie” son vuit minuts i mig plens d'història sobre l'evolució de la música i la cultura americana, des del 1959 al 1971. Una cançó plena de missatges críptics que avui dia encara son objecte de debat sobre el seu significat. Es tracta d'una llarga reflexió en què l'autor recorda, quan era jovenet, els sentiments viscuts en l'instant de llegir al diari la notícia de la trágica mort dels músics Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper en un fatídic accident aeri.

Enregistrada l'any 1971 i inclosa en l'elapé del mateix nom, l'àlbum conté, a més, una altra excel.lent composició pròpia, la romàntica i preciosa balada "Vincent", una cançó d'homenatge al pintor Vincent Van Gogh. Als Estats Units, "American Pie" està considerada una de les cinc composicions pop més importants del segle XX.

Don McLean
A "Vincent", les estrofes del cantautor despleguen una envejable capacitat per a evocar imatges, de fet, les paraules recorren els traços del pintor amb tal vivacitat que resulta impossible no visualitzar la seva obra en anar escoltant els seus versos.

Tampoc resulta exagerat afirmar que es tracta d'una de les cançons més sensibles que s'hagin escrit mai:

Starry, starry night,
paint your pallet blue and grey,...


(Estrellada, estelada nit,
pinta la teva paleta de blaus i grisos)