Los Nivram

Un conjunt del Vallès Oriental

Admiradors, sobretot, de The Shadows, Los Nivram agafen el seu nom artístic d'una de les millors composicions d'aquest grup britànic. De fet, Nivram ve del cognom del guitarra solista de The Shadows, Hank B. Marvin, escrit al revés. Com a nota curiosa, esmentar que la cançó "Nivram", dedicada al líder dels Shadows, es un tema escrit per a lluïment, no del guitarra solista sinó del baix, ja que inclou un magnífic i inspirat solo d'aquest instrument.

Creat a Granollers l'any 1964, el conjunt Los Nivram estava compost per tres germans, els Mauri Carpinell, més en David Sala. Van arribar a comercialitzar dos discos EP de quatre cançons cadascun d'ells. El primer, el van publicar l'any 1965 i l'altre, el 1966, tots dos editats per la multinacional discogràfica EMI-Regal.

De les vuit cançons incloses en els dos discos esmentats, set eren composicions originals pròpies, un fet insòlit en aquella època per a un grup d'aquestes característiques, més una excel.lent versió del clàssic "Tema de Peter Gunn" de Henry Mancini, tema principal d'una popular sèrie nord-americana emesa per televisió.

Los Nivram
Eren bons instrumentistes, d'alt nivell musical, tenien un so realment bo i feien uns cors molt cuidats. Regularment, en algunes cançons, incorporaven un saxo, instrument no gaire present, en aquells anys, en conjunts de música pop.

Una revista musical de l'època acompanyava una entrevista al grup amb la frase: "No tienen imitadores,... pero tampoco tienen rival".

Anys més tard, aquest "Tema de Peter Gunn", seria popularitzat, en un estil més electrònic, pel trio britànic Emerson, Lake and Palmer. Posteriorment, una altra memorable versió va ser la que l'any 1980, es va treure de la màniga, The Blues Brothers band.