Los Pekenikes

La millor música pop instrumental

Los Pekenikes va ser un grup creat a Madrid l'any 1959 i liderat pels germans Alfonso i Lucas Sáinz que, juntament amb Ignacio Martin, Pepe Nieto i Edilberto “Eddy” Guzmán formaren l'embrió original del conjunt. El nom de la banda derivava de la joventut dels seus components, tots ells vorejaven els 16/18 anys d'edat.

Pel grup, al llarg de la seva carrera artística, van passar múltiples personalitats musicals del pop dels anys seixanta com ara, Juan Pardo o Antonio Morales "Junior". Los Pekeniques van començar comptant amb un vocalista en les seves files, cantant versions en espanyol de temes de rock'n'roll anglosaxó, un fet força habitual en aquella època.

El quintet, però, finalment es conforma com a grup instrumental, un fet poc apreciat en aquella època, després del gran èxit discogràfic que va representar, l'any 1964, l'adaptació que van fer de la cançó popular andalusa "Los cuatro muleros". Com a dada curiosa, el disc que incloïa aquesta peça, setè EP del sextet, va ser el primer disc d'or que es va atorgar a Espanya.

L'1 de juliol de 1965, Los Pekenikes van tenir el privilegi de ser teloners de The Beatles en el concert que el grup anglès va oferir a Madrid.

Los PekenikesEl seu primer gran àlbum instrumental però, es va publicar l'any 1966 i incloïa un grapat de temes rodons com "Lady Pepa", "Frente a Palacio", “Romance Anónimo” o "Hilo de seda". El disc es va arribar a publicar als Estats Units; a més, “Hilo de seda" va ser número 1 a diversos països europeus com Holanda, Suïssa, Itàlia i Portugal, un fet que va proporcionar a aquest disc i a Los Pekenikes el caràcter d'internacional, un títol que molt pocs grups aconseguirien al llarg de la història musical d'aquest país.

Al llarg dels anys, les cançons de Los Pekenikes han aparegut i continuen apareixen en diverses pel.lícules, sèries, anuncis i programes de televisió.