The Animals

L'animal de veu esquinçada

Banda britànica creada l'any 1962 a Newcastle, una ciutat situada al nord-est d'Anglaterra i formada originalment per Eric Burdon (veu), Alan Price (orgue i teclats), Hilton Valentine (guitarra), John Steel (bateria) i Chas Chandler (baix). The Animals va adquirir popularitat gràcies a l'estil i a la veu ronca, amb toc de blues, del seu lider, Eric Burdon.

El salt internacional a la fama es va produir amb el seu segon senzill "House of the rising sun" (la casa del sol naixent), un disc publicat l'any 1964, una magistral adaptació (la van fer seva) d'un tema tradicional folk nord-americà d'autor desconegut i que el cantautor nord-americà Bob Dylan ja havia enregistrat, tres anys abans, en el seu àlbum de debut.

La guitarra de Valentine, l'orgue de Price i la veu de Burdon van portar aquesta cançó a la posició més alta en la majoria de llistes d'èxits de gran part del món. "House of the rising sun", a més, va trencar la regla dels 3 minuts per a singles de 45 rpm. (la cancó dura 4 minuts i mig). The Animals es va convertir en el segon grup anglès en aconseguir un número 1 tant a les llistes britàniques com en les nord-americanes, malgrat les afirmacions que el tema era massa llarg.

"The House of the rising sun" descriu la mala vida i la poca fortuna que va tenir una persona que freqüentava un local de mala reputació situat a Nova Orleans, que portava aquest mateix nom:

The Animals Hi ha una casa a Nova Orleans,
se’n diu "El sol naixent"
i ha estat la ruïna de molts pobres nois
i Déu sap que jo sóc un d'ells...

L'any 1965, va proporcionar nous èxits comercials al quintet, amb títols com "Your say let me be Misunderstood", versió d'un tema publicat per Nina Simone; "Bring it on Home to me", una cançó original del gran Sam Cooke i l'esplèndida "We gotta get out of this place", una peça emblemàtica i molt popular durant la guerra de Vietnam entre les Forces Armades dels Estats Units.

The Animals es van separar l'any seguent, al 1966.