The Beach Boys

Les bones vibracions de la platja

Banda nord-americana de pop-rock estiuenc formada l'any 1961 a Hawthorne, un municipi de l'estat de Califòrnia, i inicialment integrada pels germans Wilson: Brian (composició, veu, baix i piano), Carl (guitarra i veu) i Dennis (bateria, veu ); juntament amb el ser cosí, Mike Love (veu) i un company d'estudis, Al Jardine (guitarra i veu).

The Beach Boys va ser el grup més representatiu de l'estil de vida californià dels anys seixanta. Les seves composicions recreaven una forma de vida juvenil, despreocupada i plena d'alegria. Interpretaven harmonioses melodies vocals i les lletres de les seves cançons, quasi sempre, tractaven sobre platges, noies i surf com a senyals d'identitat.

The Beach Boys estan considerats els reis indiscutibles de la música surf vocal i, freqüentment, són esmentats, com un dels millors grups musicals dels Estats Units.

La seva simfonia "Good vibrations" composta i produïda pel líder del quintet, Brian Wilson, i amb lletra de Mike Love, va ser publicada com a single el mes d'octubre de 1966 i està considerada una de las grans composicions pop de la historia.

Només cal escoltar atentament "Good vibrations" per a comprovar el complex treball de producció i d'arranjaments, tant vocals com instrumentals, que sonen al llarg de les seves heterogènies variants. Definitivament, Brian Wilson va utilitzar l'estudi de gravació com un instrument més.

The Beach Boys
A més, "Good vibrations" compta amb instruments inusuals per a una cançó pop de l'època, incloent l'ús prominent del violoncel i un electro-theremin.

El theremin, un aparell creat l'any 1919, és un dels primers instruments electrònics de la història. Consisteix en una caixa amb dues antenes, el so s'extreu apropant i allunyant la mà de cadascuna de les antenes, sense arribar a tocar-les. Una antena controla la freqüència o to i l'altre el volum.

"Good vibrations" va ser el tercer single de The Beach Boys que va aconseguir pujar a la posició número 1 en les llistes d'èxits.