Janis Joplin

La perla del rock

Janis Joplin fou una cantant texana de rock and roll i blues nascuda a Port Arthur. El seu caràcter, sinònim d'excessos, la seva veu esquinçada, la seva agitada vida, el seu esperit rebel i la seva prematura mort al 27 anys, l'han convertit en una de les artistes més apreciades del moviment contracultural de la dècada dels seixanta.

Amb tot just quatre àlbums editats, l'últim d'ells, publicat després de la seva mort, és considerada una de les grans estrelles del rock. Impressionant i admirable és la seva contundent interpretació, plena d’energia i amb la veu trencada al màxim de l'enèsima versió de l'ària de George Gershwin, "Summertime".

L'únic número 1 de Janis Joplin però, va ser un tema country, es tracta de la insuperable “Me and Bobby McGee”, composició del seu amic i amant ocasional Kris Kristofferson, un tema que es va incloure en el seu disc pòstum “Pearl”, un disc publicat l'any 1971, tres mesos desprès de la seva mort.

El mes de juny de 1967, Janis Joplin va actuar amb la seva banda al Festival Internacional de Música Pop de Monterrey al costat d'alguns dels més acreditats artistes del moment. El 16 d'agost de 1969, ho faria en el llegendari Festival de Woodstock protagonitzant una de les més aclamades actuacions d'aquell esdeveniment.

Janis JoplinMembre del "Club dels 27", títol amb el que s'ha batejat al grup d'artistes rockers, tràgicament morts a l'edat precoç de 27 anys, la majoria a causa de l'abús de les drogues i/o de l'alcohol.

La llista nominal d'aquest cèlebre i macabre club, a més de l'esmentada Janis Joplin, inclou a Brian Jones, Jimi Hendrix, Jim Morrison i Kurt Cobain.

Darrerament, també s'hi ha afegit la vocalista britànica Amy Winehouse. En l'àmbit local, també s'hi podria incloure a la cantautora madrilenya Evangelina SobredoCecilia", morta l'any 1976 a la mateixa edat, víctima d'un fatal accident de trànsit.