Jimi Hendrix

El mite, la llegenda, la celebritat

Una de les figures més emblemàtiques del rock, un il.lustre esquerrà que posseïa un talent excepcional per tocar la guitarra. Considerat el millor intèrpret de guitarra elèctrica de la història del rock. Guitarrista, cantant, compositor, continuament estava investigant com extreure nous sons a la seva Fender, pioner en l'experimentació amb les pedaleres de distorsió i el wah-wah. Seria però, amb les seves enceses i salvatges actuacions en directe que passaria a la història de la música pop.

La fama del trio The Jimi Hendrix Experience va esclatar després de la seva memorable actuació en el Festival Pop de Monterey celebrat l'any 1967. En 40 minuts de concert, Hendrix va utilitzar la seva Stratocaster d’una manera mai vista fins a aquell moment: fent mímica d'actes sexuals amb l'instrument, fent-la sonar amb les dents, per darrere de l'esquena, contra el suport del micròfon i, fins i tot, contra l'amplificador, originant un acoblament ensordidor. Al final de l'exhibició, va prendre foc a la guitarra amb gas líquid per a encenedors i la va destrossar llançant-la contra els amplificadors.

Dos anys més tard, va encapçalar el Festival de Woodstock. El fet més destacat d'aquella històrica actuació, va ser la celebèrrima transfiguració operada sobre l’himne dels Estats Units. Hendrix va interpretar el tema d'una manera salvatge, barrejant-lo amb ferotges simulacions sonores de bombardejos, metrallaments, sirenes antiaèries i altres sorolls de batalla, tot això, utilitzant tant sols el so de la seva guitarra.

Al mes d'agost de 1970, unes setmanes abans de trobar la mort, actuaria davant 200.000 persones en el prestigiós Festival de la Illa de Wight.

Discogràficament va gravar quatre àlbums, tres d'ells d'estudi: "Are you Experienced?", "Axis: Bold as Love" i "Electric Ladyland" i un en directe “Band of Gypsys”. No obstant, innombrables gravacions sortirien al mercat després de la seva defunció.

El seu primer senzill, va ser tot un èxit, incloïa la versió més cèlebre del tema "Hey Joe", una cançó que anteriorment ja havien gravat, en versions més roqueres, diversos grups com ara, The Byrds o Shadows of the Knight.

El seu segon single, "Purple Haze", estava integrat per composicions pròpies i tornaria a repetir èxit de vendes. En el següent, Jimi Hendrix presentava l'esplèndid blues psicodèlic "The wind cries Mary" (El vent plora, Maria).


Membre del selecte i macabre club dels 27, fou víctima del consum abusiu de substàncies poc saludables. Ens va deixar orfes el 18 de setembre de 1970.