Otis Redding

L'artista que es va despedir xiulant

Otis Redding, va ser un cantant nord-americà, compositor, productor musical, arranjador i cercador de talents conegut amb el sobrenom de «El rei del Soul». Va morir a Madison (Wisconsin) el 1967 a l'edat de 26 anys, víctima d'un fatídic accident d'aviació quan es dirigia a un concert. L'accident també va segar la vida de quatre dels sis membres de la seva banda d'acompanyament, el grup The Bar-Kays.

Tot i la seva curta carrera (només va estar actiu entre el 1960 i 1967) Otis Redding és considerat un dels músics més importants de la història de la música Soul i Rhythm and blues, a causa, sobretot, de la forta influència que va exercir sobre aquests dos gèneres musicals. Va escriure la majoria de les seves cançons i sempre va mantenir un control sobre elles, un fet poc habitual entre els artistes de l'època.

Per a la posteritat, queda la seva brillant actuació al Festival Pop de Monterrey, un certàmen que es va celebrar l'any 1967 i on va interpretar, davant un auditori majoritàriament hippie i de raça blanca, a més d'una magnífica versió de "Satisfaction" de The Rolling Stones, tots els seus temes més coneguts: "Shake", "I've been loving you too long", "Mr Pittiful", "Respect" i l'absorbent "Try a little tenderness", cançó amb la Otis acostumava a tancar els seus espectacles.

Otis Redding No va poder gaudir del seu primer número 1, guardó que va aconseguir amb la sensacional "(Sittin' on) the dock of the bay" (assegut al moll de la badia), un tema que marcava un canvi d'estil publicat pòstumament, un mes desprès de la seva mort.

Cançó relaxada, "The dock of the bay" la va composar assegut a la badia de Sausalito, enfront de San Francisco, mentre es trobava allotjat en una de les seves famoses cases flotants buscant inspiració, aprofitant l'ambient tranquil del lloc. En la gravació, de fons, se senten les gavines del moll i les ones trencant-se suaument contra el port; al final, com a remat, l'Otis xiulant tranquil.lament, com si se n'anés. ¡Genial!.