Procol Harum

El grup anglès que ens va deixar pàl.lids

Banda britànica creada a Londres l'any 1967. La seva fama mundial va esdevenir d'un sol èxit musical, l'extraordinària "A whiter shade of pale" (una blanca pal.lidesa), una cançó de culte que, amb el temps, ha arribat a assolir la condició de clàssica. Aquest romàntic tema destaca, primer, per seva la pausada melodia i desprès, per l'aconseguit so eclesiàstic extret de l'orgue Hammond.

La formació original estava liderada per Gary Brooker (veu i piano), Matthew Fisher (òrgan Hammond), Robin Trower (guitarra), David Knights (baix) i, finalment, B. J. Wilson (bateria), a més, la banda incloïa en la seva formació a Keith Reid, un integrant que mai va tocar cap instrument, únicament es dedicava a escriure les lletres de les cançons.

"A whiter shade of pale" va ser llançada en format senzill el 8 juny de 1967, té una enigmàtica i poc coherent lletra i ha estat versionada centenars de vegades per infinitat de grups. Una brillant adaptació de l'època va ser la que va dur a terme, en espanyol, el grup madrileny Pop Tops, això sí, canviant totalment la lletra i el seu sentit (si és que la lletra original en té algun).

Just després del llançament de "A whiter shade of pale", Procol Harum van emprendre una gira, debutant com a teloners del malaurat guitarrista Jimi Hendrix.

Posteriorment, la trajectòria del grup es va consolidar amb la publicació de la formidable "Homburg", una cançó inclosa en el seu poc reconegut segon senzill, probablement, pel fet que es tractava d'un tema de característiques molt similars al seu antecessor.

L'any 2004 "A whiter shade of pale" va ser escollida al Regne Unit com la cançó més difosa per ràdio en els últims 70 anys. L'any 2009, es va considerar que en els últims 75 anys, era la cançó més interpretada en públic.