Donovan

El trobador escocès que feia pujar els colors

Donovan Phillips Leitch, és un cantautor, poeta i guitarrista escocès nascut a Maryhill, un barri de la ciutat de Glasgow, que va irrompre a mitjans dels anys seixanta com a cantant folk, un fet que li va valer ser anomenat el "Bob Dylan britànic", ja que tots dos s’assemblaven, tant en l’aparença (descuidat) com en l’estil musical (folk).

Aviat, però, Donovan es trauria aquesta etiqueta de sobre, component i interpretant temes amb un estil únic i molt personal, un estil eclèctic i singular, barreja de folk, jazz, pop i un pèl de psicodèlia. Va iniciar la seva carrera artística com a músic popular itinerant, escrivint temes acústics, abans de transformar el panorama de la música pop amb una sèrie de obres enigmàtiques que, avui dia, encara continuen sent estàndards bàsics del gènere.

Entre 1966 i 1969, Donovan va aconseguir situar a la part alta de les llistes d'èxits un total d'onze composicions pròpies, entre les quals es troben llegendaris temes com ara, "Mellow yellow", "Colours", "Sunshine Superman", "Catch the wind" o "Universal soldier".

El seu segon treball discogràfic, un disc publicat al Regne Unit el mes de maig de 1965, incloia el tema "Colours", una senzilla cançó acústica d’estil folk i de només tres acords que concentra una gran càrrega poètica.

Donovan
Les estrofes de "Colours" expressen les romàntiques reflexions del compositor al descriure els matisos de diversos colors primaris.

Donovan ha estat un dels pocs artistes que han tingut el privilegi de col.laborar en la composició de temes dels Beatles. Va escriure unes quantes estrofes i va afegir la seva veu als cors de "Yellow Submarine".

A més, també formava part del selecte grup de convidats als estudis Abbey Road per a reforçar, amb John Lennon i Paul McCartney, els cors de "A day in the life", l’apoteòsic tema final del magnífic àlbum "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".