Formula V

Una fórmula estiuenca i comercial

Quartet madrileny d'estil pop creat l'any 1967. En els seus inicis, el grup estava compost per Paco Pastor (veu), Antonio Sevilla (bateria), Mariano Sanz (baix), Amador Flores "Chapete" (òrgan) i Joaquín de la Peña "Kino" (guitarra).

Un del noms més populars entre els conjunts associats a la "cançó de l'estiu" de l'època. Amb un estil desinhibit i molt comercial, Formula V (Fórmula quinta), representen el paradigma del pop estiuenc, alegre i divertit, trets que proporcionarien un notable èxit a la banda. També aconseguirien una amplia notorietat a Llatinoamèrica, principalment a la Illa de Cuba, on encara gaudeixen de força popularitat.


El seu primer single, el del seu debut, incloïa "Mi día de suerte es hoy" i "Vuelve a casa". El disc, comercialitzat l'any 1968 i enregistrat en uns estudis italians, va comptar amb la col.laboració de l'Orquestra Simfònica de la Scala de Milà, tot i això, comercialment, el disc va passar completament desapercebut.


"Vuelve a casa", es una adaptació de l'estupenda balada "Come home" de la banda britànica The Dave Clark Five. Es tracta d'un bon tema i està ben interpretat, malgrat el fragment recitat que es va afegir a la part central i que malmet la versió.


Formula V
Aquesta desfeta no els va fer rendir i aquell mateix any, amb "La playa, el sol, el mar el cielo y tu", estableixen els fonaments per a definir un estil propi marca de la casa, un estil que que els conduirà cap a l'èxit.

Uns mesos més tard, amb "Tengo tu amor" s'alcen amb el títol de grup revelació, el seu primer triomf.

A partir d'aquí, els èxits es succeeixen: "Cuéntame", "Ahora sé que me quieres", "Vacaciones de verano", "Eva María", "La fiesta de Blas",... Cançons comercials d'idèntica estructura, però, el que Formula V aconsegueix és que no sonin totes elles igual.