Jefferson Airplane

L'aeronau psicodèlica i surrealista

Mítica banda roquera de la costa oest americana, peça clau del moviment psicodèlic i de l'acid-rock. Va ser el grup que millor va personalitzar el moviment contracultural i hippie de l'Amèrica dels anys seixanta. Una de les primeres bandes, sorgides dins l'entorn de l'escena artística de San Francisco, que va gaudir d'èxit comercial i crític.

L'esplèndida veu de Grace Slick va portar al grup a ocupar un lloc destacat en el top ten americà. El debut de Slick amb els Jefferson Airplane es va produir l'any 1967 amb el fonamental àlbum "Surrealistic Pillow" (coixí surrealista), probablement, el treball més conegut de Jefferson Airplane.


"Surrealistic Pillow" va portar el reconeixement internacional de la banda, en bona part, gràcies a les dues composicions que Grace havia escrit en la seva anterior etapa amb el grup de folk-rock Great Society: "Somebody to love" (algú a qui estimar) i "White rabbit" (conill blanc).

"Somebody to love" és una cançó d'amor que té una lletra senzilla i sense complicacions, però, que llença una petició desesperant, un crit d'angoixa: "No vols a algú a qui estimar?..., No necessites algú a qui estimar?..., Més val que trobis algú a qui estimar...". El tema aviat es convertiria en un dels himnes del moviment hippie.

A finals de la dècada dels seixanta, Jefferson Airplane era un dels grups més altament remunerats dels Estats Units i una de les poques bandes que va tenir el privilegi de participar en els tres grans festivals nord-americans dels anys seixanta (Monterey el 1967, Woodstock el 1969 i Altamont el 1969).

Jefferson AirplaneCom a anècdota, a mitjans de 1968, la banda realitzava la seva primera gira per Europa actuant al costat de The Doors. En un concert celebrat a Amsterdam, mentre tocaven "Plastic fantastic lover", el cantant de The Doors, Jim Morrison, aparentment drogat, va aparèixer a l'escenari i va començar a ballar al ritme de la música.

Els Jefferson van començar a tocar més i més ràpid, mentre Morrison anava donant voltes i més voltes, fins a arribar a l'extrem de perdre el coneixement.

Arribada l'hora, Jim Morrison seria incapaç de realitzar la seva actuació i va acabar ingressat a l'hospital.