Smash

Un pal rocker, un garrot flamenc

Grup espanyol de rock progressiu originari de Sevilla. La primera formació de Smash estava composta pel multi-instrumentista Gualberto García, que va crear el conjunt al costat del cantant i baixista Julio Matito i el bateria Antonio Rodríguez; més tard s'hi afegiria el violinista i guitarrista danès Henrik Michael. Pioners del flamenc rock, el rock andalús o com se li vulgui dir a la fusió del flamenc amb el rock, van estar actius de l'any 1968 al 1973.

En els seus inicis, aviat serien coneguts i reconeguts dins l'ambient underground espanyol. Al començament, Smash es van centrar en desenvolupar un blues psicodèlic, cantat en anglès, bastant prototípic. L'any 1969 el quartet publica els seus primers singles, discos que, tot i no comptar amb una gran repercussió comercial, els va permetre fer gires per tot el país.

Desprès d'editar dos àlbums de poca difusió i escàs èxit de vendes, el grup decideix incorporar al cantant i guitarrista flamenc Manuel Molina, (posteriorment, membre del duo Lole i Manuel). Amb aquesta incorporació, el grup renova la seva línia músical inclinant-se cap a sons més aflamencats.

Smash
A finals de 1971, de la mà d'Oriol Regás i el seu segell Bocaccio, Smash publica un senzill amb el tema "El garrotín", una cançó de ritme elèctric, barreja de rock i aires andalusos, cantada en anglès i castellà i que incorporava un efecte "wah-wah" entremesclat amb guitarres flamenques. Va ser el primer intent seriós de fusionar l'avantguarda progressiva amb el flamenc. El disc va representar l'únic èxit comercial de Smash.

Abans que el vinil sortís a la llum, Gualberto García va deixar el grup, disconforme amb el resultat del disc, ja que opinava que el producte final era massa comercial i que es trobava molt allunyat del seu estil.