Ten Years After

Uns cinquanta anys enrera

Quartet britànic de rock i blues, format l'any 1967 a la ciutat anglesa de Nottingham i liderat pel esplèndid guitarrista Alvin Lee, un artista reconegut per les seves particulars senyes d'identitat, es a dir, la seva guitarra Gibson de color vermell, la seva cabellera rossa i la seva acolorida vestimenta.

Es diu que Alvin Lee va batejar al grup amb el nom de Ten Years After (deu anys després) perquè la banda va iniciar la seva activitat musical deu anys després d'obtenir Elvis Presley els seus primer èxits artístics.

El mes juliol de 1969, Ten Years After actua a l'acreditat Newport Jazz Festival, el certamen de jazz que anualment se celebra als Estats Units, era la primera vegada que el festival convidava una banda de rock.


La consagració però, els va venir després de la seva contundent actuació al memorable Festival de Woodstock, on van executar el tema “I'm going home” de tal manera que va col.locar a Alvin Lee en el rànquing dels millors guitarristes del seu temps. La pel.lícula oficial del festival mostra sencers els 11 minuts de la impressionant interpretació d'aquest tema.

L'any següent, el 1970, participen en el mític Festival de l'Illa de Wight. Aquell mateix any, dins del seu quart senzill, publiquen "Love like a man" (estima com un home), una composició escrita pel propi Alvin que representaria l'únic èxit del grup a les llistes britàniques.


Com a nota curiosa, la cara "A" del disc, amb una durada de 3 minuts i 5 segons, es reproduïa a 45 revolucions per minut, mentre que la cara "B", una versió en viu de la mateixa cançó, arribava fins als 7 minuts i 56 segons i ho feia a 33 rpm.

En tota la seva carrera, Ten Years After va llançar deu àlbums, tots ells, amb la renovadora i poderosa barreja de blues, jazz i rock que caracteritzava a la banda.


Alvin Lee va morir inesperadament a Marbella el dia 6 de març de 2013, a l'edat de 68 anys, a causa d’unes imprevistes complicacions esdevingudes després de sotmetre’s a una operació de cirurgia menor.