The Who

La generació d'en Tommy

Banda britànica de rock creada l'any 1964 i formada per Roger Daltrey (veu) conegut pel seu distintiu moviment amb el micròfon, que voltejava com si fos un llaç de vaquer; Pete Townshend (guitarra, teclats i veu) principal compositor del grup i popular pel seu particular estil de tocar la guitarra, agitant el braç en forma d'aspes de molí; John Entwistle (baix i veu), el component més tranquil de la banda, també considerat el millor baixista de rock de tots els temps i Keith Moon (bateria i veu) excel.lent bateria d'excèntrica personalitat i piròman compulsiu. Els The Who van ser els impulsors del concepte "òpera-rock".

Al mes de setembre de 1964, durant una actuació al Railway Tavern de l'estació Harrow Wealdstone de Londres, Townshend, accidentalment, va trencar el mànec de la seva guitarra al tocar el sostre. Enfurismat per les rialles del públic, va acabar de trencar l'instrument dalt l'escenari, seguidament, va agafar una altra guitarra i va continuar amb l'actuació. Amb aquest fet fortuït, la banda va trobar la imatge que necessitava per fer-se un nom: a partir d'aquell moment, la destrucció d'instruments es va convertir en element representatiu de les seves actuacions en viu.

The Who es van convertir en el pitjor malson dels hotels, la repetida pràctica del llunàtic Keith Moon de fer volar amb cartutxos de dinamita els vàters de les habitacions va fer que fossin vetats a les principals cadenes hoteleres.

L'any 1965 publiquen el seu àlbum de debut, "My generation". El tema homònim del disc esdevé un èxit i una de les seves cançons més conegudes. La cançó incorpora una de les frases més citades en la història del rock: "I hope I die before I get old" (Espero morir abans d'envellir). Altres aspectes destacats de "My generation" són el tartamudeig amb el que Daltrey, voluntària o involuntàriament interpreta la cançó i la utilització del baix com a instrument principal.

El 1969, The Who publica "Tommy", un doble àlbum amb l'etiqueta d'òpera rock. El disc obté un èxit immediat gràcies a les cançons "See em, Feel em" i "Pinball wizard". Al poc temps d'haver llançat el disc, es filma una pel.lícula basada en aquest àlbum, pel.lícula que avui dia és tot un clàssic del cinema de culte.

The Who
Aquell mateix any, es presenten al llegendari festival de Woodstock interpretant un extens repertori compost per 24 cançons.

L'any 1973 surt a la llum un altre àlbum doble, "Quadrophenia", la seva segona òpera rock. A l'igual que "Tommy", "Quadrophenia", també es tradueix en pel.lícula.

L'any 1978, el carismàtic Keith Moon mor a Londres com a conseqüència d'un empatx de sedants que li havien estat receptats per combatre el seu alcoholisme. Cass Elliot, component de The Mamma’s and The Papas, no només havia mort quatre anys abans al mateix lloc, un apartament propietat del músic Harry Nilsson, sinó que ho havia fet al mateix llit i a la mateixa edat.