Fleetwood Mac

El vol de l'ocell marí

Banda britànica de blues i pop-rock creada a Londres l’any 1967 per Peter Green (guitarra), John McVie (baix), Mick Fleetwood (bateria) i Jeremy Spencer (guitarra). Els tres primers, en Peter, en John i en Mick, procedien del llegendari grup del mític "bluesman" John Mayall, la banda The Bluesbreakers.

Durant la seva dilatada carrera, la formació va anar patint constants canvis. També, al llarg del temps, el grup es va anar transformant, canviant el seu estil musical: del blues tradicional que practicaven en els seus inicis, van passar al rock, per acabar, finalment, derivant la seva música cap a un pop suau i elegant.

L'extraordinari talent musical del guitarrista Peter Green va quedar plasmat en magnífiques composicions, produïdes totes elles durant la primera etapa de Fleetwood Mac, títols com, per exemple, l'admirable "Albatros", un tema instrumental inclòs en el senzill que van editar a finals de 1968 o "Black magic woman", el conegut hit que l'any 1970, popularitzaria el conegut guitarrista Carlos Santana.


"Albatros" es un blues de melodia pausada. Un tema que destaca, particularment, pel singular joc acústic creat pel duo de guitarres, que, juntament amb els efectes i els platets de la bateria, simulen, de manera perfecta, el planeig de l'au marina protagonista del títol de la cançó i l'ambient relaxant del mar.
 
Fleetwood Mac
L'any 1977, Fleetwood Mac publica "Rumours" (rumors), el seu onzè àlbum d'estudi. Fins avui dia, aquest ha estat el disc més popular i el de més èxit comercial de la banda, ja que ha venut més de quaranta milions de còpies a tot el món. Es tracta d'un dels discos pop-rock més venuts de tots els temps.

Per finalitzar, l'any 1987, George Harrison el guitarra solista dels Beatles va fer unes declaracions a un mitjà informatiu anglès en las que manifestava que la cançó "Sun King" (rei sol), un tema inclòs en el disc Abbey Road (1969), s'havia inspirat en "Albatros", el tema instrumental de Fleetwood Mac.