Aretha Franklin

Una dona respectable

Cantant i pianista afroamericana nascuda a Memphis (Tennessee), ciutat bressol de grans intèrprets musicals. Aretha Franklin ha estat rebatejada amb el sobrenom de "La Reina del Soul", la seva persona, a més, reuneix en una sola artista estils tan diversos com el soul, el jazz, el gospel i el pop.

Jove prodigi des de petita i amb una extraordinària i potent veu, era filla d'un popular predicador baptista i d’una cantant de gospel, als catorze anys ja cantava amb les seves germanes en una església de Detroit.

El repertori de la seva àmplia carrera musical, a més del material propi, sovint ha comptat amb versions d'altres famosos compositors com ara, "(You make me feel like) A natural woman", de Carole King, "I say a little prayer", de Burt Bacharach, "Eleanor Rigby", de The Beatles, "Border song (Holy Moses)", d'Elton John, "Bridge over troubled water", de Simon & Garfunkel, "Until you come back to me (That's what I'm gonna do)", de Stevie Wonder i, sobre totes elles, la brillant versió de "Respect" (respecte).
 
Aretha Franklin
Pertanyent al seu novè àlbum, "I never loved a man the way I love you" (mai he estimat un home) i enregistrada el dia de Sant Valentí de 1967, Aretha es va consagrar definitivament amb l'explosiva versió de "Respect", un dels grans himnes del soul i de la música negra en general, una cançó que Otis Redding havia compost i gravat dos anys abans.

Amb el cor de veus format per les seves germanes, Carolyn i Erma, que, a gran velocitat entonen allò de "Sock it to me" (digues-m'ho), Aretha transforma el tema d'Otis Redding en una reclamació en tota regla dels drets de la dona a ser respectada per la seva parella:

R - E - S - P - E - C - T
 
En el dia Universal de la Dona - 8 de març de 2014