Them

Els primers brams del lleó de Belfast

Banda nord-irlandesa creada a Belfast l'any 1963, pista de llançament de la carrera en solitari del vocalista, saxofonista, harmonicista i compositor George Ivan Morrison, més conegut com a Van Morrison.

El primer disc d'estudi de Them, un treball titulat, "Angry young them" (els joves enfadats), va ser publicat l'any 1965 i incloïa interessants composicions pròpies, quasi totes escrites per Van Morrison, com la clàssica "Gloria", fantàstic tema que ja havia aparegut el 1964 com a cara "b" del seu segon senzill, "Baby please don't go" (nena, si us plau, no te'n vagis).

En poc temps, la cançó es convertiria en un tema bàsic del rock i formaria part del repertori d'incomptables conjunts de l'època, probablement, a causa de la seva estructura musical ja que la cançó només té tres senzills acords i, per això, es un tema fàcilment executable a la guitarra.

Amb la publicació de "Them again" (Them de nou) als Estats Units, l'any 1966, el grup iniciaria una gira americana, essent contractats per a actuar durant tres setmanes al célebre club Whisky A Go-Go de Los Angeles.

Them
La darrera setmana d'aquesta gira, els encarregats d'obrir els concerts, es a dir, els teloners dels Them, eren, ni més ni menys, que The Doors, amb Jim Morrison al capdavant. L'última nit, les dues bandes es van unir a l'escenari i van improvisar una versió de "Gloria" de més de vint minuts de durada.

L'any 1967, amb només dos álbums gravats, el prolífic Van Morrison va desfer el grup per a iniciar una emergent carrera en solitari que el convertiria en una de les figures més rellevants del rock i del blues.

Cridaré tota la nit: G-L-O-R-I-A,
Cridaré cada dia: G-L-O-R-I-A,
Yeah-Yeah-Yeah-Yeah-Yeah-Yeah,...