Creedence Clearwater Revival

L'aigua clara, la xocolata espessa i el country-rock, el dels Creedence

Quartet format l'any 1967 a la localitat californiana de El Cerrito, una petita població de l'àrea de la Badia de San Francisco, una banda que va aconseguir fusionar amb èxit el rock clàssic amb el country, un conjunt que, voluntàriament, es va quedar al marge de les bandes psicodèliques que dominaven la costa oest dels Estats Units.

Grup molt popular a finals dels anys seixanta i començaments dels setanta, estava liderat per John Fogerty, el seu guitarra solista i la veu principal, juntament amb el seu germà gran, Tom Fogerty (guitarra acústica i veus corals), Stu Cock (baix) i Doug Clifford (bateria). També serien coneguts com a CCR o, simplement, Creedence.

L’any 1968 publiquen, amb el títol homònim del grup, "Creedence Clearwater Revival" el seu primer disc de llarga durada, un notable treball d'estudi que incloïa admirables versions de temes com "I put a spell on you" o "Susie Q,".

En el seu segon àlbum, "Bayou Country" (1969), s'incloïa el primer gran èxit del grup, "Proud Mary", un tema escrit per John Fogerty que estava inspirat en un dels tants vaixells a vapor que navegaven pel riu Mississipí, a la ciutat de Nova Orleans. La cançó, que també es coneguda com a “Rollin' on the river” (rodant pel riu), pujaria als primers llocs de les llistes nord-americanes i britàniques convertint-se, aquell any, en un dels temes pop més populars.

L'any 1970, la cantant Tina Turner, formant duet al costat del que era, en aquell temps, el seu marit, Ike Turner (Ike & Tina Turner) immortalitzarien aquest "Proud Mary" amb una fogosa, enèrgica i vigorosa versió que va aconseguir tanta o més popularitat que la dels Creedence.

Creedence Clearwater Revival
La banda es va dissoldre l'any 1972, però, malgrat la seva curta trajectòria, quaranta anys després de la seva dissolució, la música dels Creedence continua gaudint de bona reputació, triomfant comercialment i, sovint, és esmentada en mitjans de comunicació com a patró d'estil de molts artistes.

Autèntica factoria d'èxits, parlar de Creedence Clearwater Revival és parlar d'un bon grapat de cançons, d'aquelles que sempre tenim a punt per cantar un tros, amb la intenció d'animar-nos el dia: "Have you ever seen the rain", "Down on the corner", "Suzy Q.", "Proud Mary", "Fortunate son", "Lodi", "Who'll stop the rain", "Hey tonight", "Born on the bayou". Són tantes i tantes ...