Billy Joel

El professional que aguantava estoicament la malenconia dels solitaris nocturns

El seu nom complet és William Martin Joel i va néixer al barri novaiorquès del Bronx, està considerat, amb justícia, una llegenda del pop-rock; es tracta d'un excel.lent artista que ha demostrat sobradament la seva gran qualitat, el seu talent com a músic, cantant i pianista i la seva enorme capacitat creativitat per a compondre.

Va ser l'any 1973 quan va aconseguir el primer gran èxit, un tema editat en el seu primer single de nom genèric "Piano man". I és justament la melancòlica balada que comença amb toc d’harmònica i que dóna nom al disc, la que està considerada una de les grans cançons soft-rock de tots els temps, la que acabaria per convertir-se en la cançó més popular de Billy Joel i en la més corejada pel públic en les seves actuacions en directe.

Billy Joel
La cançó descriu, fictíciament, l'experiència de Billy Joel com a pianista i cantant durant els sis mesos de l’any 1972, que, temporalment, va treballar en un piano-bar de Los Angeles, actuant sota el nom de Bill Martín. En aquell local coneixeria a diversos personatges, d’aquells que desfoguen els seus neguits i les seves frustracions plasmant, copa en mà, els seus sentiments personals i compartint amb el cambrer o amb el pianista els seus fracassos i desenganys.

Entre línies, “Piano man” també parla de la solitud de les persones, dels llocs on la gent busca evadir-se amb la finalitat d'oblidar les seves penes i de la necessitat de companyia que reclama tot ésser humà:
Són les nou en punt d'un dissabte,
arriba el públic de sempre,
hi ha un vell assegut a prop meu,
fent l'amor al seu gin tònic,
em diu: fill, pots tocar-me una vella cançó? ...