The Guess Who

Els canadencs que no estimaven a les dones americanes

Banda canadenca de rock de Winnipeg, Manitoba creada l’any 1965. El nom del grup, traduït, significa “Endevina qui”. L’any 1969 arribarien al lloc més alt de les llistes d’èxits dels Estats Units amb la gran balada "These eyes" (aquets ulls). Va ser la primera banda canadenca que va aconseguir triomfar al competitiu mercat nord-americà.

L’any següent, aconseguirien la fama internacional amb l’àlbum d’estudi "American woman" (dona americana) un vinil que es va publicar el mes de gener de 1970. Tant el disc com el seu homònim tema principal tornarien a ser números 1 als Estats Units i, si es té en compte que “American woman” no era cap oda patriòtica als EUA, sinó tot el contrari, atès que es tractava d’un al.legat antibel.licista en contra de l'imperialisme nord-americà, aquest fet realment resulta paradoxal.

The Guess Who
Sembla ser que la dona americana de la qual parla la cançó és, suposadament, la coneguda estàtua de la Llibertat, l'emblemàtic símbol patriòtic dels Estats Units d'Amèrica.

Irònicament, una cançó composta conjuntament pels quatre membres de la banda i de temàtica crítica amb els procediments bèl.lics del Govern americà es va convertir en el gran èxit de The Guess Who en aquell país.

Dona americana, allunya’t de mi,
dona americana, deixa’m viure.
No vinguis a passar l'estona a la porta,
no vull tornar a veure més la teva cara,...