Joe Cocker

L'intèrpret que millorava els temes originals

John Robert Cocker, més conegut com a Joe Cocker, és un poderós vocalista britànic de rock, soul i blues nascut a Sheffield, una ciutat industrial situada al nord d'Anglaterra. Fantàstic intèrpret, sobretot en seves les actuacions en directe. En la seva joventut, desplegava sempre una gran intensitat física amb les seves gesticulacions, sacsejant desarticuladament mans i braços i simulant tocar la guitarra, en canvi, atorgant sempre una personalitat pròpia a les versions de cançons alienes, no ha estat mai un artista prolífic a nivell compositiu.

De veu ronca i caràcter difícil va tenir el seu major èxit l’any 1969 amb la excepcional i innovadora versió del clàssic que Lennon i McCartney van compondre per a lluïment vocal de Ringo Starr, “With a little help from my friends" (Amb una mica d'ajuda dels meus amics). La gravació d’estudi va comptar amb la col.laboració de B. J. Wilson dels Procol Harum a la bateria, de Steve Winwood de Traffic als teclats i, sobretot, del guitarrista Jimmy Page, futur Led Zeppelin, com a destacat executor de la llarga introducció instrumental d'aquesta versió. El tema va arribar al número 1 a les llistes britàniques.

Joe Cocker
Al mes d'agost d’aquell mateix any, Joe Cocker triomfaria en la primera edició del llegendari Festival de Woodstock, actuant davant de més de 300.000 espectadors. La versió de “With a little help from my friends" de vuit minuts de durada va tancar la seva presentació a Woodstock, deixant per a la posteritat una de les millors actuacions d'aquell esdeveniment. La seva estel.lar actuació va situar Joe Cocker entre els grans intèrprets i vocalistes de blues i rock.

Finalment, una curiositat, en l’actualitat, a molta gent que pateix espasmes que neixen a les mans, recorren els avantbraços i generen contraccions involuntàries, se'ls diu que tenen el "síndrome de Joe Cocker".