Bread

La banda a la qual mai li va faltar el pa

Quartet americà format l’any 1969 a Los Angeles, Califòrnia i provinent de la unió inicial de tres talentosos artistes d'àmplia experiència musical ocupats, fins aquell moment, en tasques de producció, de composició i d'execució instrumental. Eren els músics David Gates, James Griffin i Robb Royer.

Les seves tendres melodies, exemple del que més tard s’etiquetaria com a "soft rock" (rock suau), van tenir una ràpida acceptació per part del públic jove. Entre els anys 1970 i 1977, els Bread (nom que vol dir pa), van aconseguir situar tretze cançons en el Billboard Hot 100, la llista de popularitat dels 100 discos senzills més venuts als Estats Units, tots aquests temes estaven compostos i cantats per David Gates.

En el seu segon treball discogràfic, "On the waters" (1970), s'incloïa la balada "Make it with you" (Fer-ho amb tu)", un bonic tema que va portar al grup al que seria el seu primer (i únic) número 1.

L'any següent, publiquen l'àlbum d’estudi "Manna", un LP que incorpora l'excel.lent composició: "If" (Si). La versió original d'aquesta melòdica cançó no va aconseguir pujar al lloc més alt de les llistes d'èxits, però, sí que ho faria la que va publicar, quatre anys més tard al Regne Unit, recitant la lletra de la cançó, en pla rapsode i amb la seva profunda veu, el conegut i pelat actor americà d'origen grec Telly Savalas.

Bread
"Guitar man" (l’home de la guitarra o, si es prefereix, el guitarrista) va ser el cinquè àlbum de Bread, un disc publicat l’any 1972. La cançó que dona títol a l’àlbum, un tema ja convertit en clàssic del gènere, ofereix sensibilitat a flor de pell.

Es tracta d'una composició d'acurada execució, tant vocal com instrumental, un tema que reuneix tot el que es pot demanar a una suau balada perquè sigui un èxit.

Cal esmentar que la melodia de "The guitar man" sembla ser que és una mica complicada, ja que compta, ni més ni menys, que amb tretze acords diferents, un nombre força elevat per a una cançó pop de l'època.