Lynyrd Skynyrd

La millor banda de ryck ynd ryll

Banda nord-americana de rock creada l’any 1964 a Jacksonville, una ciutat de l'estat de Florida, pel vocalista i líder del grup, Ronnie Van Zant, els guitarristes Gary Rossington i Allen Collins, el bateria Bob Burns i el baixista Larry Junstrom. El seu distintiu so, amb tres guitarres principals, va transformar moltes de les seves cançons en himnes rockers nord-americans.

En edat de secundària, Rossington i Burns eren discriminats a la escola on estudiaven per portar el cabell massa llarg (i també per fer contínues campanes), per aquest motiu, el professor de gimnàstica, Leonard Skinner, els va suspendre d'aquesta assignatura. Els problemes amb aquest professor van servir de font d'inspiració a l’hora de buscar un nom per al grup que estaven formant. Això sí, per evitar possibles represàlies del col.legi, les vocals del nom del mestre varen ser substituïdes per la lletra «y» (en referència a The Byrds), de manera que el nom de la banda va quedar establert amb la enrevesada denominació Lynyrd Skynyrd.

L’any 1974, en el seu segon treball discogràfic anomenat “Second helping” (segona ajuda), publiquen el tema "Sweet home Alabama" (Alabama, dolça llar). La cançó pretenia ser una proclamació d'afecte cap aquesta regió del sud dels Estats Units i, al mateix temps, una resposta a Neil Young per la generalització que el canadenc havia fet, en les composicions "Southern Man" i "Alabama", de la radical actitud dels habitants del sud en l'època de l’esclavitud i el racisme.

Lynyrd Skynyrd
El 20 d'octubre de 1977, un vell avió Convair 240, un bimotor d'hèlixs que traslladava als Lynyrd Skynyrd des de Greenville fins a Baton Rouge, va patir un greu accident: l'avió s'havia quedat sense combustible i abans de poder realitzar un aterratge d'emergència es va estavellar en un bosc. Com a conseqüència de l'accident, Ronnie Van Zant, els germans Steve i Cassie Gaines, en aquells moments, guitarrista i corista del grup, el "road mànager" Dean Kilpatrick i els dos pilots de l'aeronau van morir a l'acte, el que va provocar la sobtada dissolució de la banda.

Una nota curiosa, a partir de l’any 2009, l'Estat d'Alabama estampa la frase "Sweet Home Alabama" a les matrícules de tots els vehicles a motor d’aquella regió.