T. Rex

El dinosaure glamurós

Grup creat originàriament en format duo a Londres l’any 1967 i compost pel guitarrista, cantant i compositor, Marc Bolan, nom artístic de Marc Feld (el fals cognom Bolan és una contracció del nom d’un dels seus ídols: Bob Dylan (BO+LAN)), juntament amb el percussionista Steve "Peregrine" Took. En els seus inicis, van adoptar el nom comercial de Tyrannosaurus Rex, denominació amb la qual van llançar els seus primers quatre àlbums amb un so proper al rock psicodèlic i al folk rock.

A principis dels anys setanta i ja amb el seu nom reduït, T. Rex va canviar el seu inicial estil acústic per un altre més elèctric i vigorós, amb predomini de guitarra distorsionada, aconseguint fama mundial al convertint-se en la primera banda glam-rock de la història.

El "glam", abreviatura de «glamour», va ser un estil visual, un moviment artístic/musical que va néixer al Regne Unit en la dècada dels 70 i que es va caracteritzar per l'ambigüitat sexual i per l’estètica dels seus protagonistes, tots calçats amb botes de plataforma, empastifats amb maquillatges extravagants i atapeïts de lluentons, combinat tot això, amb una teatral posada en escena dels seus espectacles.

L'any 1971 amb "Get it on", T. Rex aconseguiria arribar al lloc número 1 en les llistes de vendes del Regne Unit; no obstant això, no seria fins a mitjans de 1972 quan el grup assoliria el pic de la seva popularitat en publicar els èxits discotequers "Telegram Sam" i "Metal Guru".

"Telegram Sam" és una potent cançó en la que destaca el seu enganxós riff, molt similar al de "Get it on", tot s'ha de dir, i que inclou un baix demolidor. Va ser publicada en format single i la va editar la companyia discogràfica T. Rex Wax Co. label, el nou segell que havia creat Marc Bolan desprès d’haver abandonat la seva antiga companyia discogràfica al no estar d’acord amb la seva política de llançaments.

T. Rex
El 16 de setembre de 1977, Marc Bolan i la seva parella, Glòria Jones (tot i que Bolan estava casat amb una altre dona), van anar a sopar a Morton's, un exclusiu restaurant de Londres. Finalitzat l'àpat, sobre les quatre de la matinada, Glòria es va posar a conduir el Mini Austin de Bolan, ja que ell no tenia carnet de conduir. Ja prop de casa, Glòria va perdre el control del cotxe i es va estavellar violentament contra un arbre.

Marc Bolan, que viatjava al costat del conductor, sense portar posat el cinturó de seguretat (no era obligatori en aquella època), va morir a l'instant. Glòria va quedar molt malferida. La mort del seu carismàtic líder va marcar el final prematur de T.Rex.