The Shadows

El conjunt que ningú li va poder fer ombra

Sensacional i emblemàtic quartet instrumental anglès. Fins l'arribada de The Beatles, van ser la principal referència i un dels conjunts de música pop més influents i importants del continent europeu. La formació original estava composta pel virtuós Hank B. Marvin, el seu guitarra solista, Bruce Welch a la rítmica, Jet Harris al baix i Tony Meehan a la bateria.

Parlar de The Shadows és parlar de Hank Marvin, un guitarrista que sap utilitzar magistralment com ningú el vibrato de la seva apreciada Fender Stratocaster de color vermell tot desplegant amb ella un fascinant i excepcional so metal.lic, clar, brillant i reconeixible. Pocs artistes toquen la guitarra elèctrica tan bé, amb un so tant net i un estil tan impecable com ell.

Amb una imatge de calma relaxada sobre l'escenari, abillats amb vestimenta elegant i desenvolupant uns particulars i rítmics passos: un endavant; després, un a un costat i un altre a l'altre costat, tot perfectament assajat, així eren The Shadows. Profusament imitats per nombrosos conjunts, van ser els responsables d'animar a tota una generació de joves a dedicar-se a la música moderna.

En els seus inicis, parlem de l’any 1958, Marvin i Welch formaven part del conjunt d'acompanyament de Cliff Richard, una banda anomenada The Drifters. La formació es va anar consolidant i per això, per evitar problemes legals amb un altre grup que portava el mateix nom, van canviar el seu nom a The Shadows (Les ombres). El quartet va continuar treballant amb Cliff Richard, però, l’any 1959, van començar a gravar pel seu compte, iniciant una brillant carrera en solitari.

L’any 1960, en una gira britànica, el cantautor i compositor Jerry Lordan, un artista que actuava de teloner en aquella mateixa gira, els va cedir un tema instrumental seu, un tema que ell interpretava amb ukelele. La versió que es va treure de la màniga The Shadows va pujar al número 1 de les llistes d'èxits, es tractava de la memorable i celebèrrima "Apache".

"Apache" es va enregistrar el mes de juny de 1960 i va ser publicada en format single el mes següent. La gravació es va realitzar en els famosos estudis Abbey Road de Londres, propietat de la discogràfica EMI i Cliff Richard va col.laborar en la gravació tocant, al principi i al final de la cançó, una espècie de tambor xinès amb la intenció de proporcionar al tema un ambient de música indígena.
 
The Shadows
Els èxits de The Shadows van ser constants durant els primers anys de la dècada dels seixanta. A més d'"Apache", el grup va triomfar amb destacats èxits com ara "Geronimo", "FBI", "Kon Tiki", "Nivram", "Atlantis", "The Savage", "Wonderful Land", "Guitar Tango" o "Dance On", entre d’altres.

El mes de juny de 1961, en l’època que acompanyaven a Tony Sheridan, The Beatles va gravar a Hamburg, sota la influència de The Shadows i imitant el seu estil, un tema instrumental compost per George Harrison i John Lennon (l’únic tema de The Beatles acreditat a Harrison-Lennon) que van batejar amb el nom de "Cry for a Shadow".