Al Stewart

El memorable any del felí domèstic

Alastair Ian "Al" Stewart és un cantant, compositor i músic escocès d'estil pop-rock nascut a Glasgow. A mitjans de la dècada dels seixanta es va traslladar a Londres per a provar sort com a cantant folk, influenciat pels cantautors de l’època, com el seu admirat Donovan. Més tard, l'any 1977, es va traslladar als Estats Units, motiu pel qual, a partir d'aquesta data, produeix la majoria dels seus treballs a la ciutat californiana de Los Angeles.

El disc més famós de Al Stewart i el que li va reportar més fortuna comercial va ser "Year of the cat" (l'any del gat), es tractava del seu setè treball d'estudi. Enregistrat el mes de gener de 1976 als prestigiosos estudis Abbey Road de Londres, el va produir el conegut enginyer de so i músic anglès Alan Parsons. El disc incloïa el brillant tema homònim que donava nom a l'àlbum, una agradable i enganxosa composició escrita pel propi Stewart i per la qual aquest artista seria reconegut internacionalment.

Sembla ser que el títol de la cançó fa al.lusió al zodíac vietnamita ja que, d'acord amb l'horòscop d'aquest país asiàtic, l’any 1975, any de la composició del tema, l'hi va correspondre el qualificatiu astrològic de l'any del gat.

L’enrevessada i complicada lletra de "Year of the cat" relata una particular historia d’amor protagonitzada per un turista que, de visita en un país exòtic i passejant per les parades d'un mercat, coneix a una noia de la qual s'enamora.

Al Stewart
El text també parla d'un assassinat i, atès que dins la seva primera estrofa es cita a Humphrey Bogart i a Peter Lorre, podria estar inspirada en la pel.lícula nord-americana "El falcó maltès" o, potser, en “Casablanca”, el mític drama romàntic protagonitzat també pels mateixos actors.

Year of the cat” es caracteritza per la seva llarga introducció de piano i per les seves nombroses seccions instrumentals. En la versió de 6 min i 40 s publicada en format de llarga durada, més de quatre minuts de la cançó estan dedicats a passatges instrumentals, incloent-t’hi un solo de piano, un de guitarra acústica, un de guitarra elèctrica distorsionada i un de saxofon.