Supertramp

La banda que va popularitzar els esmorzars de forquilla americans

Supergrup britànic d’elegant estil pop/rock, autors de fantàstiques obres avantguardistes i alhora, comercials. La història de Supertramp es remunta al mes d'agost de 1969, quan el teclista Rick Davies insereix un anunci a la revista musical Melody Maker amb el següent text: "genuïna oportunitat per a bons músics". Contesten a aquesta publicació, entre d'altres, Roger Hodgson, Richard Palmer i Robert Millar, els primers integrants d'aquesta reconeguda banda anglesa.

En la dècada dels anys setanta, Supertramp va gaudir d’un gran èxit comercial i de crítica. Tot i això, el primer àlbum de la banda, un treball editat l'any 1970 que portava el mateix nom del grup, "Supertramp", no va tenir gaire d’èxit. El seu segon disc, "Indelibly stamped" (1971) seguiria el mateix camí.

L’explosió definitiva es va produir l'any 1974 en publicar-se el seu tercer treball, "Crime of the Century". Aquest disc els va representar un gran èxit de vendes i, a més, va gaudir d’una brillant crítica per part dels entesos. L'any següent, el 1975, amb l'aparició de "Crisi? what crisi?" la banda va continuar amb el seu imparable ascens.

Desprès de treure, l’any 1977, "Even in the quietest moments", el primer àlbum de la banda que va aconseguir vendre 500.000 còpies, l’any 1979, publiquen "Breakfast in America", considerat el millor àlbum de Supertramp i el seu cim com a compositors, cantants i músics. El disc compta amb temes avui dia ja clàssics, com ara: "The logical song", "Take the Long Way Home", "Goodbye stranger" o la memorable peça homònima "Breakfast in America". Aquest àlbum ha venut més de vint milions de còpies a tot el món.

Supertramp
A la famosa portada del disc "Breakfast in America" (esmorzar a Amèrica) es pot veure a una fornida Estàtua de la Llibertat portant un suc de taronja a la mà en lloc de la típica torxa i un menú de restaurant a l'altra. Al fons, una panoràmica de Manhattan realitzada amb diferents estris de cuina: tasses, coberts, setrilleres, etc,... També hi han unes caixes apilades representant les desaparegudes Torres Bessones i en el lloc que ocupa la superfície de Battery Park, hi destaca un plat amb el típic esmorzar de forquilla americà.

"Breakfast in America” es un esplèndid àlbum, un dels treballs que tanquen brillantment la dècada musical pop/rock dels anys setanta del segle passat.