Tommy James and the Shondells

El vibrant éxit d'en Tommy James

Quintet nord-americà que practicava un pop ballable força artesà. Al llarg de la seva carrera, a més de l'esmentat estil pop, van oferir propostes rock'n'roll, bubblegum i fins i tot, psicodèliques. Com evidencia el nom de la banda, el grup estava liderat pel cantant i multi instrumentista Tommy James (de nom real, Thomas Jackson).

L’any 1968 varen editar el single "Mony, Mony". La cançó que dóna títol al disc, una peça pop molt enganxosa i tremendament comercial, va constituir el tema més conegut de Tommy James and The Shondells. La va escriure el propi Tommy James i segons relata ell mateix, va trobar la inspiració llegint les sigles d’un rètol lluminós que lluïa a l'edifici del Banc Mutual Of New York (M.O.N.Y.).

A finals d'aquell mateix any, la banda publicaria l’àlbum més venut de la seva carrera, "Crimson and clover" (carmesí i trèvol, dos elements que sembla ser que eren el color i la flor (o la planta) preferides d'en Tommy), un treball pensat per a donar un tomb al so i a l'estil del grup.

El seu tema homònim, una cançó escrita pel propi Tommy James juntament amb el bateria Peter Lucia, va aconseguir pujar al número 1 en el Billboard Hot 100 dels Estats Units. En la gravació discogràfica, Tommy toca tots els instruments, excepte la bateria i, a més, canta totes les veus.

Tommy James and The Shondells
A part de la seva qualitat artistica, "Crimson and clover" també es va fer famosa per l'efecte vocal que apareix cap al final de la cançó, obra de Tommy James, que va endollar el seu micròfon a un amplificador de guitarra Ampeg, va activar el trèmolo i va entonar repetidament "crimson and clover, over and over", creant un estrany efecte vibratori en la seva veu.

Arran d'aquest fet, quan es va posar el disc a la venda, fet que es va produir el mes de desembre de 1968, molta gent creia que la cançó deia "Christmas is over" (el Nadal ja s’ha acabat) en lloc de "Crimson and clover" (carmesí i trèvol).