Claude François

Com de costum, un altre va adaptar un tema seu, a la seva manera

Cantant i compositor francès nascut a Egipte i al que els seus fans, afectuosament, anomenaven Cloclo. Es tracta d'un artista que va compondre diversos temes que van ser fenòmens mundials, composicions que van aconseguir un èxit extraordinari i que han estat versionades en nombroses llengües, com ara la balada "Comme d'habitude" (com de costum) la cançó que, adaptada a l’anglès, va popularitzar Frank Sinatra sota el títol de "My way" (a la meva manera).

La lletra original de "Comme d'habitude", narra en primera persona com freda pot arribar a ser la vida afectiva d'una parella que sembla estar abocada al fracàs. Les seves estrofes van aprofundint sobre el deteriorament sentimental que condueix la seva rutinària i monòtona relació conjugal.

Aquest meritori tema francès de desamor, per obra i gràcia del cantant canadenc d'estil melòdic Paul Anka que, després d'adquirir els drets de la cançó, la va adaptar a la seva manera, modificant la lletra original i reorientant el tema plantejat inicialment; tot seguit, la va transformar en la cèlebre i popular "My way".

"My way", musicalment, manté la melodia original de "Comme d'habitude", però els seus versos ara parlen d'una persona que, en l'ocàs de la seva existència, decideix fer un repàs de tots els desafiaments als quals es va haver d'enfrontar en vida, desvetllant com va aconseguir superar-los sent sempre fidel a si mateix.

Claude François
"My way" s’ha convertit en una peça de repertori obligada per a tot artista de club nocturn o piano bar que es preï; també gaudeix d’àmplia demanda entre els vocalistes aficionats que s'exhibeixen pels locals de karaoke de tot el món.

Claude François era un excel.lent showman, sempre actuava recolzat per la coreografia de les seves ballarines "Les Clodettes” i gaudia d’un gran sentit de les tendències musicals del moment.

Fatídicament, Claude François va morir electrocutat l’any 1978 en un fatídic accident domèstic en intentar canviar, dins la banyera, una bombeta que no funcionava gaire bé.