John Lennon

El combatiu anunciata de la pau

"Happy Xmas (war is over)" (Bon Nadal, la guerra ha acabat) es una esplèndida nadala composta i interpretada pel genial músic i compositor britànic John Winston Lennon, com la majoria de gent sap, un dels membres fundadors de The Beatles.

Es tracta d'un influent artista, de caràcter rebel, referència indiscutible al repassar la història de la música moderna contemporània i això que va morir prematurament, repugnantment assassinat a l'edat de quaranta anys el dia 8 de desembre de 1980 a l'entrada de l'edifici Dakota de Nova York, on vivia temporalment, abatut per cinc trets disparats per un desequilibrat mental, el nom del qual no crec convenient publicitar.

Convertida ja en tot un clàssic dins la categoria de nadales contemporànies, "Happy Xmas (war is over)" va ser publicada en format single als Estats Units el dia 6 de desembre de 1971. Es tractava del colofó final de la campanya publicitària antibel.licista que John Lennon, juntament amb Yoko Ono, portaven a terme des de l’any 1969 mitjançant la contractació de tanques publicitàries i espais en revistes amb el lema "War is over (if you want it)", (La guerra ha acabat,.. si tu vols).

John Lennon
Inicialment, "Happy Xmas (war is over)" pretenia ser, en tota regla, una cançó protesta contra la guerra de Vietnam, però en poc temps es va convertir en una nadala consagrada, en una d'aquelles cançons que no poder faltar mai en període nadalenc. Un tema versionat per incomptables artistes, una composició inevitablement incorporada en la majoria d'àlbums recopilatoris de cançons nadalenques imperibles.

La cançó comença amb un xiuxiueig molt fluix. Si fixem bé l'oïda podem sentir a John i Yoko felicitant el Nadal als seus fills, Julian i Kyoko. També es de justícia destacar el magnífic treball vocal que desenvolupa el cor de nens del Harlem Community Choir.
... així que, ¡Bon Nadal!,
per al negre i per al blanc,
per al groc (els vietnamites) i per als vermells (els americans).
Que parin totes les lluites.
La guerra ha acabat,... si tu vols,
La guerra ha acabat.
¡BONES FESTES!