Lou Reed

L'artista que passejava pel costat salvatge del rock

Lewis Allen Reed, més conegut pel seu nom artístic, Lou Reed, va ser un guitarrista, cantant i compositor nord-americà nascut al districte novaiorquès de Brooklin. Pels seus interessants treballs, difosos, primer, com a líder de la influent banda The Velvet Underground (un grup de música avantguardista i de culte que en el seu temps no es va menjar ni una rosca) i, després, per la seva meritòria carrera en solitari, està considerat el pare del rock alternatiu.

En la seva època amb The Velvet Underground, de l'any 1964 al 1970, Lou Reed va produir títols particularment reconeguts, com ara "Heroin", "Rock and roll", "I'm a waiting for the man" o "Sweet Jane", però el seu èxit comercial més notori va ser una composició que va escriure posteriorment, un tema de la seva època com a solista: "Walk on the wild side" (caminant per la vora salvatge).

"Walk on the wild side" té la rara virtut de ser una de les primeres cançons que, a través de la seva lletra, construïda en primera persona, es va donar visibilitat a la prostitució masculina, a la transsexualitat i a les drogues, temes encara força tabús en aquella època i que fins llavors, la música rock no havia tingut l'hàbit de tractar. Malgrat tot això, en la seva estrena, el tema va gaudir d’àmplia cobertura publicitària.

Lou Reed
La canço es va publicar l’any 1972 dins "Transformers", el segon àlbum d'estudi en solitari de Lou Reed i un dels seus millors treballs, un disc que va produir el cantant britànic David Bowie.

"Walk on the wild side" es una composició que destaca, per una banda, pel poderós treball que desenvolupa el contrabaix, principalment, en l’obertura del tema; per l'altra, pel solo de saxo final, que atorga a la cançó una aire nocturn, misteriós, de perillositat. Finalment, el tercer element destacable és el conegut i famós cor entonant "Tu, turu, turu, tut-turut-tu, turu,...", una d'aquelles cantarelles que, subconscientment, se t'enganxa al cervell i ja no te la pots treure del cap.