Santana

El virtuós "guitar hero" llatí

Carlos Humberto Santana Barragán és un brillant músic natural de Autlán de Navarro, un municipi mexicà de l’estat de Jalisco. Iniciat en la música tradicional autòctona pel seu pare, José, un músic de mariachi, a Santana el que veritablement li atreia de petit era el rock, l’estil de música juvenil que imperava en aquella època. A l’edat de divuit anys, en mudar-se la seva família a San Francisco, Califòrnia, va adoptar la nacionalitat nord-americana. La prestigiosa revista nord-americana Rolling Stone considera Carlos Santana el 20è millor guitarrista de tots els temps.

L’any 1966, crea la banda que porta el seu cognom, Santana, una de les agrupacions que va causar més impacte en el memorable Festival de Woodstock celebrat el mes d'agost de 1969, certamen on Carlos Santana va obtenir la seva consagració, impressionant als assistents amb una memorable actuació, amb els seus puntejos i amb el seu peculiar estil, una barreja de rock i ritmes afrocubans i llatins i, finalment, triomfant artísticament amb temes com "Evil ways". Woodstock va ser el punt de partida del gran èxit de Santana al llarg de tot el món.

Aquell mateix any, 1969, publica el seu primer àlbum, un treball titulat, simplement, "Santana", un bon disc que inclou l'esmentada "Evil ways". L’any següent, amb una altra espectacular portada, edita l’excitant LP "Abraxas", un històric vinil que està considerat un dels seus millors treballs, un àlbum que en poc temps va pujar al primer lloc de les llistes americanes venent més d'un milió de còpies, cosa poc habitual en un grup bàsicament instrumental.

Cantada per Gregg Rolie, que, a més, va gravar el solo d'orgue Hammond i, a banda del treball a la guitarra del mestre Carlos Santana, "Evil ways" (mals camins) va comptar amb la participació de David Brown (al baix), Michael Shrieve (a la bateria), Mike Carabello (timbals, congues i percussió) i José "Chepito" Areas (timbals, congues i percussió).

Santana
"Abraxas" és l'àlbum de la seva onsagració internacional: des de la versió de "Black magic woman", una composició dels primers Fleetwood Mac, fins a clàssics com "Samba pa tí" o "Oye como va", tots el temes que inclou el disc son clars exemples de música llatina amb toc rocker, trets característics de Carlos Santana, sense oblidar-nos de les seves particulars "notes llargues", notes que arriben a límits inversemblants durant els seus concerts en viu. La composició "Europa" tema inclòs en l'àlbum "Moonflower" és, en aquest sentit, exemplar.

Aquí us deixo la versió original del seu primer gran èxit, "Evil ways". Que la disfruteu.