Eagles

Un hotel promocionat pels millors músics del gènere

Banda nord-americana d'estil country-rock creada l’any 1971 a Los Angeles, Califòrnia. Una extraordinària formació integrada per cinc músics de gran nivell, autors de sensibles i conegudes composicions, interpretades totes elles amb unes impecables harmonies, tant vocals com musicals.

El seu homònim àlbum d'estrena, "Eagles", va ser publicat el mes de juny de 1972. El disc, ple de country i farcit de considerables racions de rock, va entrar al top ten de les llistes d’èxits gràcies al senzill que van treure per a promocionar l'esmentat LP de debut. En la seva cara principal, el single incloïa el conegut tema "Take it easy" (pren-t'ho amb calma).

L’any següent, dins el seu segon àlbum d'estudi, un treball que van editar amb el nom de "Desperado", s’hi poden trobar dues de les cançons més populars de la primera època del grup: "Tequila Sunrise" i "Desperado".

L'èxit a nivell mundial, però, els va arribar l'any 1976 amb la publicació de l’àlbum "Hotel California", la cinquena producció del quintet. Es tracta d’un dels discos del gènere més venuts de la història i el treball que va acabar de catapultar-los al cim de la fama. En poc temps, el tema "New kid in town" (el nou xicot del poble) va escalar dalt de tot de les llistes d'èxits; mesos més tard, hi pujaria la cançó més significativa dels Eagles, l’excel.lent balada que dóna nom al LP, "Hotel California", un tema ja universal.

"Hotel California" va trencar tots els esquemes de composició de l'època ja que té una durada de sis minuts i mig: la seva introducció, uns arpegis de guitarra amb pronunciat efecte Leslie (altaveu giratori), dura cinquanta segons i abans de finalitzar la cançó, hi ha un extens solo amb dues guitarres tocant a l'uníson de més de dos minuts de durada. Es tractava d'un format completament oposat al valors que en aquell temp s'acostumaven a aplicar, per aquest motiu, es va demanar al grup que retallés la cançó per fer-la més comercial.

Eagles
Don Henley, autor de la surrealista lletra d’"Hotel California", a més de tocar la bateria i ser el responsable de la veu principal, s’hi va negar. Va ser el primer senzill d'aquesta durada que va arribar al lloc més alt de les llistes d’èxits.

En el pla musical, el monumental doble solo de guitarra de “Hotel California” es dels que creen addicció. Considerat un dels millors solos de tots els temps, està magistralment executat pel duet de guitarristes format per Joe Walsh, trastejant la seva Fender Telecaster i Don Felder, amb la seva peculiar Gibson de dos mànecs: el superior equipat amb dotze cordes i l'inferior, proveït amb el mànec estàndard de sis cordes.