Sam Cooke

El malaguanyat precursor de la música soul

Samuel Cook, més conegut pel seu nom artístic, Sam Cooke, va ser un cantant nord-americà de música gospel, rhythm and blues, soul i pop. Compositor i empresari musical, va néixer a Clarksdale, un municipi situat a l'estat de Mississipí. Àmpliament reconegut com un dels pioners de la música soul i un dels artistes més influents de la música pop i el rhythm and blues.

La seva carrera en solitari es va iniciar l’any 1957, després d'haver passat per diverses bandes. Va debutar amb força èxit, conquistant el primer lloc de la llista Billboard nord-americana amb "You send me" (tu em transportes), una balada que va escriure L. C. Cook, un dels seus set germans. Durant els anys següents, Sam Cooke va signar cançons perdurables, cançons que formen part de la memòria històrica, com la cèlebre "Wonderful world" (món meravellós) o "Bring it on home to me" (porta'l a casa per mi).

Escrita pel propi Cooke juntament amb Herp Albert i Lou Adl, "Wonderful world" és una cançó que transpira bon rotllo i optimisme, una d’aquelles cançons que, sense saber ben bé el que diuen les seves estrofes, en escoltar-la, et poses de bon humor. Llançada en format single l’any 1960, la lletra és simple i romàntica alhora, tot i que sembla relegar a un segon pla els coneixements adquirits a través dels estudis:

No sé gaire d’història,
no sé gaire de biologia,
no sé gaire de llibres de ciència,
no sé gaire del francès que vaig estudiar.
Però sí que sé que t'estimo...

La nit de l'11 de desembre de 1964, Sam Cooke es va allotjar al Motel Hacienda de Los Angeles en companyia de Elisa Boyer, una jove de 22 anys que acabava de conèixer en un club, s'havien registrat com a senyor i senyora Cooke. Quant ell es va despistar un moment per anar al lavabo, la jove li va robar la roba i la cartera i va fugir de l’habitació.

Sam Cooke
En adonar-se'n, Cooke va sortir corrents darrera de la noia, però la sort no estava del seu costat aquell dia, ja que, quan la recepcionista del motel es va topar amb ell, un individu de color, en calçotets, a les tres de la matinada, corrent i cridant enfurismat cap a la porta de sortida, l'empleada es va espantar i li va disparar un tret a boca de canó sense cap mena de contemplació.

Sembla ser que les últimes paraules de Sam Cooke van ser: "Lady, you shot me!" (senyora, m'ha matat!).

D'aquesta funesta manera, a l'edat de 33 anys, la carrera de Sam Cooke es va truncar en el moment més àlgid de la seva popularitat.