The Doobie Brothers

Els germans que es desplaçaven en tren de llarg recorregut i a tot drap

Popular banda de rock californiana formada l’any 1970 i creadors d'una nova escola, atès que, a mitjans dels anys setanta, als Estats Units, es feia servir la frase “estil Doobie Brothers” per a definir un determinat estil de música country-rock. Diuen les males llengües que al sud de Califòrnia, en argot de carrer, "Doobie" vol dir marihuana, amb la qual cosa, el nom del grup vindria a ser alguna cosa així com "els germans de la marieta".

Amb el seu característic so, fonamentat en unes esplèndides harmonies vocals assistides pels trepidants ritmes desplegats per les nombroses guitarres de la formació i per la percussió, The Doobie Brothers s’ha convertir en una de les formacions nord-americanes de rock comercial més celebrades dels anys setanta. Cal tenir en compte que tots els àlbums que van editar entre l'any 1973 i el 1980 van aconseguir entrar al Top ten nord-americà.

L’any 1972, el seu segon àlbum "Toulouse street" incorpora el seu primer gran èxit, la cèlebre "Listen to the music" (escolta la música) un tema que s'ha convertit en un dels seus clàssics més coneguts. Amb "Toulouse street" la banda va obtenir el seu primer disc d'or. A partir de llavors, la recollida de guardons d'or i de platí serà una constant en la seva dilatada carrera artística.

L’any següent, The Doobie Brothers publiquen "The Captain and me", un LP que està considerat un dels seus millors treballs. L’àlbum inclou l’excel.lent composició "Long train runnin’" (tren de llarg recorregut), una cançó àmpliament acceptada com un dels temes fonamentals de la història del rock, una cançó que, avui dia, encara es troba entre les més punxades de la radio FM americana.

"Long train runnin’" és un enèrgic tema que comença amb una intro de guitarra inconfusible i que porta a pensar que se n'està preparant una de grossa, llavors sobresurt la formidable veu amb tints de soul de Tom Johnson, el compositor de la peça i també el guitarra, la veu i un dels membres fundadors de la banda; poc després, sense adonar-te’n, un contagiós ritme et fa sentir com si realment estiguessis dalt d’un tren a tota màquina.

The Doobie Brothers
Des dels anys setanta del segle passat, la banda ha sofert nombrosos canvis en les seves files, però, l'essència pròpia de The Doobie Brothers segueix intacta i, en l'actualitat, continua sent un dels grups més versàtils i talentosos de l'escena country-rock americana.

L'últim concert de The Doobie Brothers estava programat per al passat dijous, 19 de febrer de 2015, dins del Festival de rock flotant Rock Legends Cruise III que se celebra, des de fa un parells d'anys, a bord del creuer Lyberty of the Seas que salpa de Fort Lauderdale (Florida). Entre altres artistes, i a banda dels Doobies, aquest any el certamen compta amb la participació d’Alice Cooper i Paul Rodgers.