Cliff Richard

Un septuagenari d'esperit jove: Congratulations

Nascut amb el veritable nom de Harry Rodger Webb a Lucknow, la capital de l'estat indi de Uttar Pradesh, tot i que als vuit anys es va traslladar amb els seus pares al Regne Unit. Es tracta d'un cantant, músic, productor i empresari, posseïdor de l’Ordre de l'Imperi britànic. Ha estat un dels pioners del pop-rock anglosaxó, un artista que no ha s’ha encasellat mai en un únic patró, tant ha interpretat peces rock com romàntiques balades.

Convertit en el seu temps en el gran ídol de les adolescents britàniques, tot i mantenir ambiguament l'orientació de les seves tendències sexuals, seria en el període comprés entre 1958 i 1963 quan, amb The Shadows, viuria la seva millor època, consagrant-se amb ells com el grup més important del Regne Unit. En les seves gires pels Estats Units, sovint robaven protagonisme al grup nord-americà al qual precedien.

A l'edat de 17 anys, Sir Cliff Richard publica el seu primer èxit, "Move it" (mou-lo). Més tard, l’any 1959, i amb tot just 19 anys, aconsegueix el seu primer número 1 amb “Living doll” (nina vivent).

Un dels seus temes més destacats però, va ser "The young ones" (els joves), una cançó escrita per a formar part de la banda sonora de la pel.lícula que portava el mateix nom, aquí traduïda com “Els anys joves”, un film protagonitzat pel propi Cliff Richard. El disc de la banda sonora, llançat el mes de gener de 1962, va anar directe al lloc número 1 en les llistes d’èxits del Regne Unit.

L’any 1980, el conjunt barceloní Los Mustang, desprès de tornar a reaparèixer en plena febre “revival”, van publicar un single que incloïa el tema "Los jóvenes" en la seva cara principal. Como era habitual en ells, la versió que van treure era clavada a l’original i, a més, el disc sona de luxe, la guitarra solista de Marco Rossi sembla que sigui rascada pel mateix Hank Marvin.

Cliff Richard
Cliff Richard va representar dues vegades al Regne Unit en el Festival de la Cançó d'Eurovisió, el popular certamen europeu que se celebra anualment.

No va guanyar cap de les dues edicions; malgrat això, l’any 1968, en el seu primer intent, competint amb "Congratulations"  (felicitacions), va aconseguir que la cançó fos un èxit rotund al Regne Unit i en gran part d'Europa, convertint-se en un tema clàssic, un tema que, quaranta-set anys més tard, encara s'entona en moltes celebracions d'aniversari.

  Com deia Santi Carulla de Los Mustang:

Jóvenes, éramos tan jóvenes, ...