Stevie Wonder

Un geni de la música que sempre ha brillat intensament

Stevland Hardaway Judkins, conegut artísticament com Stevie Wonder, és un extraordinari intèrpret, un artista de prodigiosa creativitat, un músic tot terreny que toca notablement diversos instruments, com ara la bateria, el baix i, sobretot, els teclats i l'harmònica; a més, compon, escriu, canta, arregla i produeix.

Va néixer a Saginaw, una ciutat situada a l'estat nord-americà de Michigan, es tractava del tercer membre d'una família de sis fills. Lamentablement, pateix ceguera des de la seva infantesa en no haver pogut desenvolupar les retines a causa del seu naixement prematur.

Inicialment, la discogràfica Tamla-Motown, la companyia creada explícitament per a produir música negra, el va rebatejar com a “Little Stevie Wonder”. Amb aquest nom editaria el seu primer èxit, "Fingertips", una cançó ballable, gravada en directe, amb la qual va aconseguir el seu primer disc d'or, convertint-se, alhora, en una petita estrella. A la edat precoç de 13 anys, Stevie es transformava en un músic i compositor consumat, en un distingit artista que començava a fer-se amb els grans.

L’any 1972 publica un dels treballs més reconeguts de la seva extensa discografia, l’àlbum "Talking book" (llibre parlant). El disc, protagonitzat pels sintetitzadors, oferia l'afegit que tots els temes estaven compostos i produïts per ell mateix; va ser presentat després d'haver finalitzat la gira que va realitzar, en qualitat de teloner, en el tour americà de The Rolling Stones.

"Talking book" li va obrir les portes de l’èxit i, a més, va establir definitivament les bases del seu propi estil. Dos temes inclosos en aquest disc, "Superstition" (superstició) i "You are the sunshine of my life" (ets la llum de la meva vida), publicats posteriorment en single van arribar al cim de les llistes d'èxits mundials.

A l’estiu de 1973, tornant d'un concert i circulant de nit als afores de Durham, Carolina del Nord, Wonder va patir un greu accident de cotxe. Aquell dia, descansava al seient davanter del vehicle i, en un moment donat, un camió de gran alçada, carregat de troncs, que circulava davant d'ells va frenar de cop provocant que part de la càrrega posterior caigués directament sobre el seu cotxe. Un dels troncs va impactar al cap de Wonder provocant-li un traumatisme cranial sever que el va mantenir en coma durant quatre dies.

Stevie Wonder Arran d'aquell accident, Stevie Wonder va perdre el sentit de l'olfacte, amb la qual cosa, a partir d’aquell moment, i per a la resta de la seva vida, ja nomes comptaria amb tres dels cinc sentits que disposa tot cos humà.

Entre els anys 1974 i 1977, Stevie Wonder va guanyar 14 premis Grammy, incloent tres "Àlbums de l'any". El mes de febrer de 1976, en el discurs d'acceptació que va brindar el cantant Paul Simon, després d’haver guanyar el premi al “Millor àlbum de 1975”, Simon va finalitzar el seu discurs amb les següents paraules: "M'agradaria donar les gràcies a Stevie Wonder per no haver publicat cap àlbum l’any passat”.