Titanic

La banda que mai va naufragar

Grup noruec de rock progressiu, un pèl comercial, creat l’any 1969 a la ciutat d' Oslo. La formació original estava composta per Kenny Aas a l'orgue i al baix, Janne Loseth a càrrec de la guitarra i veus, John Lorck a la bateria i Kjell Asperud responsable de la percussió i veus. Posteriorment s’hi afegiria el vocalista britànic Roy Robinson.

Una banda especialitzada en la publicació de discos de curta durada i que en els inicis dels anys setanta va sacsejar la majoria de discoteques de ball. Era en aquell temps en què qualsevol persona podia anar a una discoteca a ballar, o a festejar, o a lligar, o a grapejar i, fins i tot, a ¡escoltar música!.

El primer èxit de Titanic va ser "Searching" (recerca), la cançó que obria el seu primer àlbum, l’homònim "Titanic", un treball comercialitzat el mes d’octubre de 1970.

Es tracta d’un tema pràcticament instrumental, de set minuts de durada, que s’inicia amb una entrada de bateria i d'orgue Hammond demolidor. Més tard, més o menys a meitat de la cançó, s'hi afegeix un vibrant solo de percussió que sembla fet expressament per als discjòqueis de l’època, perquè es tornessin bojos donant-li a les llums i als focus i posant en marxa tots els flaixos. Amb aquest tema explotaven les pistes de ball; punxat a tot volum, el so que sortia dels altaveus era increïble.

Titanic
Un altre dels seus èxits destacats va ser "Sultana", un tema instrumental propi, molt semblant al "Jingo" de Santana, inclosa en un disc editat el mes de desembre de 1970.

Amb "Sultana", Titanic va aconseguir, sorprenentment, arribar al lloc número 5 en la llista de singles del Regne Unit, un fet meritori tenint en compte la procedència no anglosaxona del quintet.

Posteriorment i abans de la seva dissolució, consumada l’any 1976 (tot i que el 1977 i el 1979 van treure nou disc), Titanic va publicar en format single "Santa Fe" (1971) i "Macumba" (1973), dos temes molt patxanguers, però ben acollits.