Christie

El transvasament del riu de tonalitat groga

Trio britànic de pop-rock comercial format l'any 1969 a Leeds, un municipi de l’històric comtat de Yorkshire. El grup estava liderat pel vocalista, baixista i compositor Jeff Christie.

L’any 1969, Jeff Christie va oferir la seva composició "Yellow River" (riu groc) a la coneguda banda "beat" anglesa The Tremeloes, un fet, el de les cessions, força habitual en aquella època, sobretot procedent d'artistes que començaven.

Els Tremeloes van gravar la cançó amb la intenció de llançar-la com a single, però, posteriorment, van canviar d'opinió, al considerar-lo un producte massa comercial; tot i això, van permetre als Christie utilitzar la música que ells havien gravat per a comercialitzar el tema, el tercet nomes hauria d'afegir sobre d'ella la veu de Jeff Christie.

Amb aquesta fórmula, el mes de juny de 1970, Christie va aconseguir la posició número 1 a les llistes de vendes britàniques. "Yellow River" és una cançó enganxosa i festiva, un tema pop senzill i molt comercial, una peça que no és estrident, ni sembla que tingui gaires pretensions musicals, malgrat tot, va ésser un èxit immediat a bona part d' Europa; també va triomfar als Estats Units i fins i tot, al Japó.

Christie
La seva lletra descriu les meditacions d'un jove soldat Confederat, en plena guerra de Secessió nord-americana, que, un cop conclòs el període militar, somia amb el seu retorn a casa, al fictici comtat de Rio Amarillo.

A l'octubre de 1970, Christie va publicar el seu primer àlbum. D'aquell disc sortiria el seu segon single, "San Bernardino", un tema que tornaria a escalar les llistes d'èxits de nombrosos països. L'últim hit dels Christie, ja convertit en quartet, seria "Iron horse" (cavall de ferro) una cançó comercialitzada l’any 1972 molt similar a "Yellow River".

Yellow River, Yellow River,
naran-nan-na, naran-nan-na,...