Gilbert O'Sullivan

El característic i tendre cantautor irlandés

Cantant i compositor irlandès nascut a Waterford. Intèrpret d'elegants i tendres balades d’agradable oïda, el seu nom real es Raymond Edward O'Sullivan. A principis dels anys setanta va conquistar les llistes d'èxits internacionals demostrant els seus dots al piano, la seva aguda capacitat com a lletrista i les seves melòdiques composicions.

En els seus inicis artístics, Gilbert O'Sullivan es va ajudar d'una singular estètica per a cridar l'atenció. El seu extravagant aspecte, amb pantalons curts de jugar a golf, una gorra passada de moda, un jersei amb la lletra “G” estampada al pit i un pentinat amb serrellet, també anomenat a la "tassa", va apuntalar la seva fama, sobretot al Regne Unit.

O'Sullivan va aconseguir l'èxit internacional l'any 1972 quan el tema "Alone again (naturally)" (sol una altre vegada, naturalment), tot un clàssic de l'època, va arribar al lloc número 3 al Regne Unit i va assolir el primer lloc als Estats Units. Sustentada per una bona melodia, pel to que li va imprimir Gilbert O'Sullivan i per una lletra plena de missatges, "Alone again,...” va ser proclamada "cançó de l'any" en diversos països.

La dolguda lletra de "Alone again, (naturally)" parla dels sentiments suïcides d'un jove, poc després de que la seva xicota l’hagi deixat plantat a les portes de l’altar; tot seguit, el noi rememora la mort dels seus pares. A propòsit d'això, O'Sullivan sempre va deixar clar que les estrofes de la cançó no són autobiogràfiques, que només es tracta d'una història fictícia.

Gilbert O'Sullivan
El seu segon elapé, "Back to front" (1972), tornaria a triomfar a tot el món gràcies a "Clair" (Clara), una cançó un pèl incestuosa, d'acords suaus, interpretada amb la característica veu i el xiulet de O'Sullivan. Un tema que va dedicar a la filla del seu mànager, Gordon Mills, (en l'època en que encara eren amics). Sembla ser que la rialleta que s'escolta al final de la cançó era la de la pròpia criatura que dóna nom a la cançó.

L’any següent, 1973, l’enganxosa "Get down" (baixar) es convertiria en una altre dels seus clàssics. Tot i això, la cançó de Gilbert O’Sullivan que més èxit ha tingut i que millor ha sobreviscut el pas del temps continua essent, naturalment, "Alone again".