Ben E. King

Amb "Stand by me" ningú se'n vol anar mai del nostre costat

Benjamin Earl Nelson, més conegut com a Ben E. King, va ser un cantant nord-americà de soul i pop que va néixer a Henderson, Carolina del Nord, tot i que ben aviat, amb tan sols nou anys, es va traslladar a viure amb la seva família al popular barri novaiorquès de Harlem.

King va saltar a la fama a finals dels anys cinquanta del segle passat formant part, en qualitat de cantant principal, del grup vocal The Drifters i popularitzant amb ells conegudes cançons com ara "There goes my baby" (aquí va la meva noia) o "Save the last dance for me" (guarda l'últim ball per a mi). Posteriorment, ja en solitari, ampliaria el seu èxit publicant altres excel·lents títols com per exemple, "Spanish Harlem" (1960), l'encertada balada de melodia simple i mínima orquestració que va compondre Jerry Leiber al costat del guillat músic i productor nord-americà Phil Spector.

Definitivament, però, Ben E. King seria mundialment conegut, poc temps després, per ser l'intèrpret original de la inoblidable "Stand by me" (queda't al meu costat), tot un clàssic ja de la música soul de la qual King era coautor; un elegant tema publicat l’any 1961 inicialment en format single. Amb aquesta composició, la veu de Ben E. King quedaria associada, per sempre més, a aquesta sentimental i perdurable balada romàntica.

"Stand by me", segons una compilació que va realitzar l'any 2001 la Recording Industry Association of America (RIAA), ocupa el lloc 25 en la llista de les 365 millors cançons del segle. També es troba classificada en la posició 121 dins del directori que va elaborar la revista musical Rolling Stone amb les 500 millors cançons de tots els temps i, finalment, d’acord amb l’estudi que va efectuar l’any 1999 la companyia discogràfica BMI, "Stand by me" és la quarta cançó del segle XX que més vegades ha estat emesa per la ràdio i televisió nord-americana, comptabilitzant-se més de set milions de reproduccions.

Ben E. King
Estem parlant d’un dels temes més versionats de la història. Hi ha qui parla de més de 400 adaptacions, si bé cap d’elles ha aconseguit superar la fama de la versió original, la que magistralment interpreta Ben E. King.

Entre els músics que s’han aventurat a adaptar aquest tema si troben artistes de la talla de John Lennon, Elvis Presley, U2 o l’ex-boxejador Cassius Clay (àlies Muhammad Ali), que l’any 1964 va gravar un single on s'incloïa la seva particular versió.

"Stand by me" a més, és un d’aquells temes que, sentint només el seu començament, les primeres notes que expulsa el contrabaix, de seguida tothom la reconeix.