Elton John

El distingit pianista anglès

Elton John, és el nom artístic de Reginald Kenneth Dwight el brillant cantant, pianista i compositor britànic de pop/rock nascut a la localitat anglesa de Pinner. Es tracta d'un dels artistes que ha aconseguit vendre més discos que ningú, conquerint unes xifres que superen els 300 milions d'àlbums a tot el món. L'any 2010 la prestigiosa revista musical Rolling Stone va atorgar a Elton John la posició 38 en la seva llista dels 100 millors cantants de tota la història i el lloc 49 en la classificació dels 100 millors artistes mundials.

Entre els múltiples reconeixements que ha obtingut la seva dilatada carrera artística s’inclou el títol de sir, en haver estat nomenat per la reina Isabel II d’Anglaterra, l'any 1999, membre de l'Ordre de l'Imperi Britànic per les seves valuoses aportacions a la indústria de la música.

El seu primer disc va passar gairebé desapercebut, no així el seu segon treball, un àlbum comercialitzat l’any 1970 que incloïa "Border song", el primer tema seu que va entrar a les llistes d'èxits nord-americanes. En aquest excel.lent LP també s'hi pot trobar "Your song", una romàntica composició de melodia pausada magistralment interpretada al piano pel mateix Elton John que va portar a la fama a aquest àlbum i als seus creadors, un tema que contribuiria a definir l'estil únic i personal d'Elton John i que, definitivament, el permetria entrar en l'elit musical.

L’any 1972, va publicar "Honky Chateau", un elapé que incorpora "Rocket man", una suau balada pop-rock d'ambient espacial que va constituir un dels seus primers grans èxits. Uns mesos més tard, ja a l’any 1973, aconseguiria el seu primer nº 1 amb l'àlbum "Don't shoot me, I'm only the piano player" (No em dispareu, només sóc el pianista). Els talls d’aquest disc, "Daniel" i "Crocodile Rock" van obtenir una formidable repercussió a nivell internacional.

"Daniel" és una esplèndida balada pop que atresora una sonoritat musical increïble, s’ha especulat molt sobre el significat de la seva lletra. La vox populi sosté que Elton John va conèixer a un jove que treballava en un hotel de Barcelona i es va enamorar d'ell. Quan un parell d’anys més tard va tornar a la capital catalana per a reprendre el curt idil.li anterior, es va trobar amb la desagradable sorpresa que el noi havia mort. La cançó estaria dedicada a aquest xicot que es deia Daniel.

Elton John
Bernie Taupin, autor de la confusa lletra de "Daniel", sosté que el text relata la història d'un soldat texà, veterà de la guerra del Vietnam, que torna de la contesa i que el seu únic desig és oblidar-se d’aquella atroç etapa i recuperar una existència tranquil.la, lluny de casa seva. Per aquest motiu, agafa un avió i es dirigeix,... ni més ni menys, que a Espanya.

El lletrista també va voler aclarir que Elton John, al musicalitzar el tema, va eliminar l'última estrofa, ja que trobava massa llarg el text original, un fragment que, segons Bernie, aclaria tota aquesta història. També precisa que, amb aquesta omissió, el sentit de la cançó quedava capgirat. Això ho va dir vint anys desprès d’haver-la signat. Vés a saber.