MFSB

Una història de Filadèlfia

Acrònim de Mother, Father, Sister i Brother, MFSB va ser el nom adoptat pel planter estable d’instrumentistes de la companyia discogràfica Philadelphia International Records (PIR), una empresa ubicada a la ciutat americana de la qual pren el nom, per als seus enregistraments realitzats en qualitat de formació independent. La banda, de caràcter multiracial, estava composta per nombrosos i excel.lents músics que abastaven gran varietat d'estils.

Presentada en societat l’any 1973, al cap de poc temps, MFSB va aconseguir, en companyia del tercet The Tree Degrees que va col.laborar en la part vocal, un èxit apoteòsic amb el tema "TSOP" (The sound of Philadelphia), una composició que va obtenir una gran popularitat i que va ser una autèntica bomba universal, un tema ballat en quasi totes les discoteques de l'època, un títol que va fixar el so propi de l’esmentat segell discogràfic i que va proporcionar a l’empresa (i també a la ciutat de Filadèlfia) una àmplia notorietat i influència.

"The Sound of Philadelphia" (El so de Filadèlfia) és un tema vitalista i marxós que es recolza en una exuberant orquestració i en el que destaca, entre d'altres, la insistent presència del charles de la bateria. Coneguda per les seves sigles en anglès, "TSOP", va ser publicada en format single l’any 1974. Es tracta d’una cançó pràcticament instrumental (com quasi totes les que van comercialitzar els MFBS), tan sols se senten uns lleugers cors a càrrec del trio femení The Tree Degrees, un parell d’estrofes on sempre repeteixen la mateixa frase: "Gent de tot el món,... és hora de posar-s’hi".

L'any 1974, el so Filadèlfia va constituir una autèntica revolució musical que va establir les bases d'un nou so. "TSOP" va néixer com a sintonia d'un mític programa de la televisió americana dedicat a la música soul, "Soul Train", un show que gaudia de gran audiència: va iniciar les seves emissions l’any 1971 i les va tancar el 2006, abastant 35 anys d'història de la música afroamericana.

MFSB
El moviment Philadelphia Sound, va encarnar un corrent nou dins la música soul, un subgènere amb forta influència funk; d'alguna manera, va ser el precursor de la "música disco", el gènere discotequer que es va popularitzar poc desprès, aquell nou concepte musical que tenia la peculiaritat que, els seus seguidors, preferien la música per ballar i per divertir-se abans que les peces fetes expressament per escoltar-les i gaudir-les.

"TSOP" a més, va aconseguir obrir-se camí enmig del monopoli que dues llegendàries companyies discogràfiques exercien en aquell període sobre bona part de la música negra: la Atlantic i la Tamla Motown.