The Ides of March

El vehicle que els portaria a la fama

Big band nord-americana de jazz-rock creada l’any 1964 en format de septet a Berwyn, un suburbi de la ciutat de Chicago. Un grup dels englobats en la categoria dels “one-hit wonder” (artistes d’un sol èxit), el van aconseguir l’any 1970 amb la dinàmica i energètica composició pròpia "Vehicle".

The Ides of March (els idus de març o el seu equivalent més corrent: els dies de bons auguris), un nom inspirat en l'obra tràgica "Julio César" de Sheakespeare, mai va ser una súper banda, ni els components del grup eren músics molt virtuosos, però comptaven a les seves files amb un compositor, guitarrista i cantant fora de sèrie, es tracta de Jim Peterik, el músic que va salvar a la banda de ser el grup anònim i intranscendent que hauria pogut ser si haguessin seguit la línia expressada en els enregistraments que van efectuar a l'inici de la seva carrera artística (del 1965 al 1968).

L’any 1970, després de signar contracte amb la discogràfica Warner, el grup publica el single "Vehicle". El seu tema homònim va representar l’únic èxit visible de The Ides of March i, al mateix temps, es va convertir en el disc de la companyia Warner que va obtenir les vendes més ràpides de totes les seves produccions.

Quan "Vehicle" es va llançar a la ràdio, molts oients creien que estaven escoltant a Blood, Sweat and Tears, formació molt popular en aquella època. El motiu era la similitud, tant de l'entonació de la part vocal, com el so que fluïa de la secció de vent de The Ides of March amb el característic estil del conegut grup novaiorquès.

The Ides of March
Un altre detall realment interessant de “Vehicle” és el fet que és una cançó tres en un. Us ho explico: escoltant-la atentament, podeu comprovar que en un canal de l'estèreo s’hi troben, principalment, els instruments de vent, el baix i la guitarra rítmica; en l'altre canal s'hi pot escoltar, predominantment, la bateria, els teclats, la guitarra solista i la veu principal.

És per aquesta raó que, si desconectem un dels dos canals, llavors queda fora de la oïda la secció dels metalls, amb la qual cosa, podem escoltar una versió roquera de "Vehicle"; si desconnectem l'altre canal, podem sentir la versió soul. ¡Sorprenent!.