Peter, Paul and Mary

Els tristos comiats a peu d'avió

Peter, Paul and Mary, va ser un dels grups nord-americans de música folk més reeixits de la dècada dels seixanta. Originaris de Nova York, el trio estava compost per Peter Yarrow, Paul Stookey i Mary Travers. Quan el tercet va arribar a l'escena musical, el folk era vist en aquells moments com un apèndix de la música pop, amb la diferència que els seus intèrprets utilitzaven instruments acústics.

Amb uns excel.lents arranjaments vocals i unes cançons atapeïdes de profund sentit social, Peter, Paul and Mary va fer seu el repertori de molts altres artistes. Entre els seus principals èxits hi destaquen: "Lemon tree" (el llimoner), “Blowin' in the wind" (escolta-ho en el vent), "500 miles" (500 milles), "If I had a hammer” (Si tingués un martell), "Puff, The magic dragon" (Puff, el drac màgic), convertida ja en clàssic infantil perdurable i, finalment, "Leaving on a jet plane" (me'n vaig en un avió).

Aquesta successió d’èxits va marcar un període increïblement fèrtil i influent per a Peter, Paul and Mary al mateix temps que ajudava a popularitzar l’innovadora música folk que personificava aquest trio americà

El seu únic número 1 a les llistes va ser l’esmentada "Leaving on a jet plane", una excel.lent cançó escrita l’any 1966 pel cantant i compositor country, John Denver, un tema que originalment es titulava "Babe, I hate to go" (nena, odio anar-me'n) i que el tercet va incloure en el seu setè àlbum d'estudi, un disc publicat l’any 1967 i bateat amb el nom de "Album 1700".

D’acord amb el resultat d’un estudi realitzat no fa gaire per una agència de sondejos especialitzada  a instàncies d'un productor de teatre britànic, "Leaving on a jet plane", està situada en la posició número 17 dins l’apartat de les 20 cançons més tristes o depriments de la història de la música pop. Set de cada deu homes entrevistats van admetre haver plorat en escoltar alguna d'aquestes cançons. Entre les dones, el resultat era de nou de cada deu.

Peter, Paul and Mary
"Leaving on a jet plane" també formava part de la llista de 150 cançons que la principal xarxa americana d'emissores, la Clear Channel Radio, va recomanar als seus associats que no emetessin per ser "poc apropiades" en el període posterior als atemptats de l'11-S. Se suposa que estava inclosa per tractar temes aeronàutics de caire trist.

La lletra de “Leaving, ...” parla d’una persona que s'acomiada de la seva estimada abans d'embarcar-se en un avió:

Tinc les maletes fetes,
estic a punt d'anar-me'n;
estic aquí, quiet, davant de la porta,
odio aixecar-me del llit per dir adéu...