Steve Miller Band

El guitarrista burleta

Banda nord-americana de blues-rock liderada per Steve Miller, guitarra solista i veu principal de la formació. Miller va néixer a Milwaukee, el municipi més gran de l’estat de Wisconsin i en aquesta ciutat es va formar musicalment, atès que va créixer en un entorn òptim ja que la seva mare, Bertha, era una excel.lent cantant i el seu pare, el doctor George Miller, era músic amateur.

El destí va fer que el seu progenitor tingués com amic a Lester William Polfuss, el famós guitarrista conegut artísticament amb el sobrenom de Les Paul, el creador de la mítica guitarra elèctrica Gibson. Per aquesta raó, a la precoç edat de cinc anys, Steve va començar a practicar els seus primers acords de guitarra de la mà de Les Paul.

Steve Miller és un músic extraordinari, un autor d’excel.lents i productives cançons, un fabricant d'èxits, i això que mai ha estat un personatge de primera fila, tot i la quantitat de discos d'or i de platí que ha conquistat al llarg de la seva carrera. El seu nom poques vegades apareix en les grans llistes d'èxits, però, Miller ha compost i interpretat destacats temes, d’aquells que marquen època. Ja se sap que poques vegades conflueix el prestigi i la popularitat.

L’any 1973, dins del seu vuitè àlbum, Steve Miller Band publica "The Joker" (el bromista/el comodí), una cançó que a principis de 1974 es va convertir en un hit mundial i en la cançó mes representativa de la banda. Anys més tard, gràcies a la publicitat, l'esmentat "joker" tindria una segona oportunitat, escalant novament les llistes d’èxits.

Amb una lletra burleta i en ocasions surrealista, ja que el text no té ni cap ni peus, “The Joker” és una d'aquelles cançons que semblen carregades de bon rotllo. Una altra de les seves característiques és l'original xiulet, fet amb un slide de guitarra, que es pot apreciar dins del tema en un parell d'ocasions.

Steve Miller Band
La lletra de "The Joker" té molt de joc de paraules, bona part de la seva tornada es una repetició contínua de versos que comencen cada un d’ells amb un "I'm a..." (jo sóc ...).

A més, en les seves estrofes, hi ha diverses frases que en realitat són referències a cançons anteriors de la pròpia banda: Space Cowboy, de l’àlbum “Brave New World” (1969), Gangster of love, de l’àlbum “Sailor” (1968) i Enter Maurice, de l’àlbum “Recall the beginning... A Journey from Eden” (1972):

Algunes persones em diuen "cowboy de l'espai".
Alguns em diuen "gàngster de l'amor".
Algunes persones em diuen Maurici ...