Suzi Quatro

La menuda que tocava el baix

Susan Kay Quattrocchio, "Suzi Quatro”, és una vigorosa cantant i baixista americana d’estil glam-rock que va néixer i es va criar en un dels barris de la ciutat de Detroit, l'antiga capital del món del motor. Susan va créixer en el si d'una família molt aficionada a la música, no en va el seu pare, un músic d'ascendència italiana, liderava una banda local de jazz on ella, de petita, tocava els bongos.

Amb una actitud rockera molt natural, sempre enfundada en brillants i cenyits vestits de cuir de color negre i tocant magistralment el baix Fender Precision que li havia regalat el seu pare, un instrument que gairebé era tan gran com ella, en la dècada dels 70, Suzi Quatro, va aconseguir destacar en un sector artístic, el de l’escena rock, predominantment masclista, convertint-se en aquella època en una de les poques dones instrumentistes i cantants al capdavant d'una formació d'èxit.

Establerta al Regne Unit, l’any 1973 publica el seu primer single, "Rolling Stone", un disc que no va tenir gaire repercussió, excepte a Portugal on el vinil va arribar a conquerir la posició número 1 en vendes. El seu segon senzill, un treball també editat l’any 1973, incloïa el seu primer èxit comercial, "Can the can" (enllauna la llauna) un tema que va tenir força repercussió en molts països europeus.

Suzi Quatro
A finals dels anys 70, amb el poder del glam esvaint-se, la fogositat de Suzi Quatro es va anar apaivagant, potser per això, l’any 1978, publica l'excel.lent "If you can’t give me love" (si no em pots donar amor), un tema d'inspiració country que va mostrar a una Suzi Quatro molt més melòdica. Amb "If you can’t give me love" Suzi Quatro va aconseguir arribar al Top ten de les llistes d’èxits, tant a les del Regne Unit com a les australianes.

La celebritat, però, sempre li ha estat esquiva a Suzi Quatro al seu país natal, malgrat el munt de gires que als anys setanta hi va fer com a telonera de Alice Cooper i l'alt nombre de triomfs que va assolir en tot el continent europeu.